Έρχονται φανάρια-«φωτογράφοι» στην Αθήνα

Η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στην Αθήνα συνεχίζεται, καθώς μετά το σάλο που έχει προκαλέσει η πεζοδρόμηση κεντρικών οδικών αρτηριών στο κέντρο, έρχονται φανάρια-«φωτογράφοι» για την αντιμετώπιση των παραβατών ερυθρού σηματοδότη.

Δείτε ακόμα: Τα φανάρια που τιμωρούν το κορνάρισμα! (+video)

Μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για χρόνια στο εξωτερικό -ιδιαίτερα στην Αγγλία και τις Η.Π.Α.- βρίσκει το δρόμο της προς την πρωτεύουσα, προκειμένου να μπει φρένο στην προσφιλή συνήθεια των Ελλήνων, που ακούει στην τεχνοτροπία «βαθύ πορτοκαλί». Η παραβίαση του κόκκινου στη χώρα μας, και ειδικά στην Αθήνα, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα νέα φανάρια διαθέτουν κάμερα, που απαθανατίζει τον παραβάτη -άρα και τον αριθμό κυκλοφορίας του- και στέλνει τα αποδεικτικά στοιχεία της παράβασης, μαζί με την κλήση, σπίτι του. Με λίγα λόγια, ίδιος τρόπος λειτουργίας με τις κάμερες για τον έλεγχο των ορίων ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης: Σταματάμε στο πορτοκαλί φανάρι ή όχι; Τι λέει ο Κ.Ο.Κ.

Η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη επισύρει διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 μέρες και πινακίδων για 20 μέρες. Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 50.001-100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται (1.400 ευρώ), ενώ για τους λίγους με 100.001 ευρώ και πάνω ετήσιες απολαβές το πρόστιμο τριπλασιάζεται (2.100 ευρώ). Στις 3 φορές εντός διαστήματος 5 ετών «καίγεσαι», καθώς το δίπλωμα αφαιρείται δια παντός.

Δείτε ακόμα: Ποιο είναι το πρόστιμο για τη σφήνα στο φανάρι;

Αρχικά θα υπάρξει πιλοτική δοκιμή με ένα φανάρι, σε πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας – ο οποίος εννοείται δεν ανακοινώνεται, για ευνόητους λόγους. Η ανακοίνωση για τους «έξυπνους» σηματοδότες έγινε χθες, στα πλαίσια των εγκαινίων του ανανεωμένου Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), που βρίσκεται στο ισόγειο της Γ.Α.Δ.Α. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης.

 

Get it on Google Play Download on the App Store