Έτσι θα αυξηθεί η διάρκεια ζωής των μπαταριών λιθίου!

Η μεγαλύτερη κριτική που δέχονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει να κάνει με την αυτονομία που προσφέρουν οι μπαταρίες τους, αλλά και το κατά πόσο αυτές θα αντέξουν στο πέρασμα των ετών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χάνουν τη δύναμη τους όσο περνάει ο καιρός κι αυτή είναι μια από τις ανησυχίες κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Stanford βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους, επανασχεδιάζοντας το λογισμικό που διαχειρίζεται τα κυκλώματα φόρτισης – εκφόρτισης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως! Η αναπόφευκτη μείωση της χωρητικότητας των μπαταριών που συμβαίνει λόγω χρήσης (φόρτιση, αποφόρτιση και επαναφόρτιση), οφείλεται στο γεγονός πως τα ιόντα λιθίου «χαλαρώνουν» από τα ηλεκτρόδια της μπαταρίας με κάθε κύκλο φόρτισης και εκφόρτισης. Σε αυτό το πρόβλημα έδωσαν λύση οι ερευνητές του Stanford, κατορθώνοντας να επανασυνδέσουν αυτά τα «νεκρά» κομμάτια λιθίου με το αρνητικό ηλεκτρόδιο της μπαταρίας. Ως γνωστόν τα στοιχεία των μπαταριών λιθίου, διαθέτουν αρνητικό ηλεκτρόδιο (άνοδο) κατασκευασμένο απο λίθιο, στο οποίο κατά την εκφόρτιση, λαμβάνει χώρα η οξείδωση, δηλαδή ελευθερώνονται ηλεκτρόνια και ρέουν προς το θετικό ηλεκτρόδιο (ουσιαστικά, ρέει ρεύμα προς τους πόλους). Κατά τη φόρτιση στο θετικό ηλεκτρόδιο (κάθοδος) ελευθερώνονται ηλεκτρόνια και ρέουν προς το αρνητικό ηλεκτρόδιο (τεχνικά, εισέρχεται ρεύμα στη μπαταρία). Η νέα μέθοδος που μελετάνε οι ερευνητές περιλαμβάνει την εκ νέου ενεργοποίηση της ανόδου του λιθίου με μεγάλης έντασης εκφόρτιση στο τέλος ενός κύκλου φόρτισης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν τα απομονωμένα ιόντα λιθίου προς την άνοδο. Όσο εντονότερο είναι το ρεύμα αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούν τα ιόντα και τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει αυτή η διαδικασία. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν επικυρωθεί με πολλαπλές δοκιμαστικές μπαταρίες και μέσω προσομοιώσεων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα αυτή η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα να παραταθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας έως και 30%, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρκαγιάς εξαιτίας της μπαταρίας!

Get it on Google Play Download on the App Store