Εξωπραγματικός χορός εκατομμυρίων για McLaren F1

Μια McLaren F1 μπορεί να υπερηφανεύεται πως κοντράρει σε αξία φημισμένα έργα τέχνης, καθώς τα εκατομμύρια που έπεσαν για αυτή μόνο αγορά αυτοκινήτου δεν θυμίζουν.

Οι Άγγλοι  κατασκεύασε μόλις 106 κομμάτια του εμβληματικού supercar (που πολλοί κατονομάζουν ως το πρώτο hypercar), εκ των οποίων τα 64 ήταν street legal. Καινούργια, πίσω στο 1992, η F1 κόστιζε 540.000 λίρες (635.000 ευρώ). Σε σημερινά χρήματα, μιλάμε για περίπου 1,1 εκατ. λίρες (1,3 εκατ. ευρώ). Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η αύξηση της τιμής φτάνει μέχρι το εξωφρενικό 500%! Η συγκεκριμένη F1 είναι η υπ’ αριθμόν 29, έχει μόλις 390 χλμ. στο κοντέρ της και είναι βαμμένη στην απόχρωση Creighton Brown, με το εσωτερικό να έχει δερμάτινη επένδυση σε δύο τόνους του καφέ. Ο πρώτος τυχερός ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ήταν Ιάπωνας, την αγόρασε το 1995 και το φρόντιζε ευλαβικά δίχως να το «φορτώνει» με χιλιόμετρα.

Έπειτα από χρόνια το αυτοκίνητο κατέληξε στα χέρια ενός Αμερικάνου συλλέκτη που κι αυτός ήταν εξαιρετικά φειδωλός στις βόλτες. Μεγαλύτερο μέλημά του ήταν η σωστή συντήρηση της McLaren, αλλά και των αξεσουάρ που τη συνόδευαν από την πρώτη της μέρα. Ενδεικτικό της άριστης κατάστασης του αυτοκινήτου είναι πως ακόμα έχει τα αυθεντικά ελαστικά Goodyear Eagle F1.

Ένα τέτοιο «φιλέτο» λοιπόν, δεν υπήρχε περίπτωση να κυμανθεί κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις την ήθελαν να «κλείνει» στα 12,5 εκατομμύρια, όμως τελικά ξεπεράστηκαν και οι πιο αισιόδοξοι. Η F1 με τα λιγότερα καταγεγραμμένα χιλιόμετρα άλλαξε χέρια για το ασύλληπτο ποσό των 20,4 εκατ. δολαρίων, ήτοι 17,3 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ! Δεν χωράει συζήτηση πως πρόκειται για την πιο ακριβή F1, αλλά και ένα εκ των ακριβότερων αυτοκινήτων όλων των εποχών.

Get it on Google Play Download on the App Store