Ευρωπαϊκή χώρα βάζει τέλη κυκλοφορίας στα ηλεκτρικά

Ένα από τα μεγαλύτερα θέλγητρα για αγορά ηλεκτρικού οχήματος είναι η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, οι φοροελαφρύνσεις και η ελεύθερη διέλευση από το Δακτύλιο – ή, όπως λένε στην Ευρώπη, τα αστικά κέντρα. Σύντομα, όμως, ένα από αυτά τα ατού θα καταργηθεί στην Αγγλία.

Ο Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου στο Ηνωμένο Βασίλειο (κάτι σαν υπερ-υπουργός Οικονομικών), Jeremy Hunt, ανακοίνωσε χθες στο BBC πως από το 2025 και τούδε, οι κάτοχοι όλων των ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να καταβάλλουν τους κείμενους δασμούς για να τα κυκλοφορούν, όπως ακριβώς κάνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Κίνηση επιβεβλημένη, σύμφωνα με τον Hunt, καθώς: «Οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού εκτιμούν πως μέχρι το 2025, τα μισά νέα μοντέλα που θα κυκλοφορούν θα είναι ηλεκτρικά. Για να είναι πιο δίκαιη η φορολογία των οχημάτων, τα EVs δεν θα εξαιρούνται πλέον».

Βάσει της αγγλικής φορολόγησης, το σύστημα των τελών κυκλοφορίας μπορεί να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου με έως 2.365 λίρες (2.717 ευρώ) για την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας, αν οι εκπομπές ρύπων ξεπερνούν τα 255 γρ./χλμ. και το μοντέλο είναι χρονολογίας μετά την 1η Απριλίου 2017. Το λιγότερο που μπορεί να πληρώσει κάποιος είναι 10 λίρες, για βενζινοκίνητα με εκπομπές 1 – 50 γρ.CO2/χλμ. Ντίζελ που ρυπαίνουν το ίδιο, επιβαρύνονται με 25 λίρες (μιλάμε πάντα για μετά την 1η Απριλίου 2017). Από τη δεύτερη χρονιά και μετά, όμως, όλα τα αυτοκίνητα πλην ηλεκτρικών συνοδεύονται από «σήμα» 165 λιρών ετησίως

Μέχρι σήμερα και έως το κλείσιμο του 2024, τα ηλεκτρικά εξαιρούνται. Για το 2025, όμως, τα καινούργια αυτοκίνητα θα έχουν 10 λίρες «καπέλο» – όσο το μίνιμουμ των θερμικών, δηλαδή. Τα μοντέλα από 1η Απρίλη 2017 έως 31η Δεκέμβρη 2024, αντίθετα, θα πληρώνουν 165 λίρες ετησίως – όσο όλα τα αυτοκίνητα, δηλαδή. Με άλλα λόγια, η μεγάλη αλλαγή επηρεάζει τους κατόχους από το 2ο έτος κυκλοφορίας και μετά, καθώς από το 2025 και έπειτα θα πρέπει να καταβάλλουν 165 λίρες αντί των μηδενικών τελών σήμερα. 

Get it on Google Play Download on the App Store