Γιατί η Octavia άλλαξε το ρου της Skoda;

Η Octavia αποτελεί το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της Skoda παγκοσμίως, αλλά και το αυτοκίνητο που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της μάρκας και σήμανε μια νέα εποχή. Ξεκίνησε να παράγεται στο εργοστάσιο της Mladá Boleslav πριν από 24 χρόνια, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1996 και έθεσε νέα στάνταρ για τη μάρκα σε ότι αφορά την ασφάλεια, την άνεση και την αποδοτικότητα των κινητήρων. Μέχρι το 2010 κατασκευάστηκαν 1.442.126 Octavia, μεταξύ αυτών 970.490 σεντάν και 470.636 στέισον βάγκον.

Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τι συμβολίζει το σήμα της Skoda;

Η εξέλιξη της πρώτης γενιάς της σύγχρονης Skoda Octavia (η πρώτη Octavia κατασκευάστηκε μεταξύ 1959-1971) ξεκίνησε το 1992, ένα μόλις χρόνο μετά την συγχώνευση της Skoda με το VW Group. Η νέα πλατφόρμα PQ34 του γερμανικού ομίλου αποτέλεσε μια πολύ καλή βάση για την εξέλιξη της Octavia, ενώ παράλληλα ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο της τσεχικής φίρμας που βασιζόταν σε μια σύγχρονη πλατφόρμα.

Για πρώτη φορά στη Mladá Boleslav έγινε χρήση ψηφιακών εργαλείων CAD (Computer Aided Design), για τον σχεδιασμό της νέας Octavia. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που ξεχώρισαν την Octavia ήταν η υψηλή ενεργητική και παθητική ασφάλεια. Για παράδειγμα, ενώ η Felicia διέθετε μόνο μετωπικούς αερόσακους, η Octavia είχε στάνταρ και πλευρικούς, χώρια ότι το πλαίσιο ήταν πολύ ενισχυμένο. Παράλληλα, το νέο μοντέλο εφοδιαζόταν και με ABS. Σημαντικό ατού της Octavia ήταν ακόμα το μεγάλο άνοιγμα της πόρτας του πορτμπαγκάζ, το οποίο ήταν τεράστιο με τα 528 λτ. χωρητικότητας.

Δείτε ακόμα: Από 19.900€ η νέα Skoda Octavia (τιμές – εξοπλισμοί)

Με το λανσάρισμα της Octavia εγκαινιάστηκε και μια σύγχρονη γραμμή παραγωγής με ετήσια δυνατότητα κατασκευής 350.000 οχημάτων. Αρχικά, οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα επιλογής δύο κινητήρων βενζίνης και εντός turbo diesel. Αυτοί ήταν ο 1.6 MPI 75 hp, ο 1.8 λτ. 20βάλβιδος των 125 ίππων και ο «αθάνατος» 1.9 TDI των 90 ίππων με κατανάλωση 5,1 λτ./100 χλμ. Αργότερα τοποθετήθηκε ο πολύ καλός 1.8 λτ. turbo 150 hp, αλλά και ο ατμοσφαιρικός ντίζελ 1.9 SDI με 68 hp. Επίσης, η Octavia ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Skoda που εξοπλίστηκε με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και με τετρακίνηση.

Το Μάρτιο του 1998 λανσαρίστηκε η Octavia Combi με το πολύ μεγάλο πορτ μπαγκάζ των 548 λτ. Έγινε πολύ δημοφιλής αφού το 2001 έφτασε το 40,5% των συνολικών ταξινομήσεων της Octavia. Το 2000 η Octavia ανανεώθηκε και βελτιώθηκε περεταίρω σε ασφάλεια (ESP), σε ποιότητα και σε πολυτέλεια, με την προσθήκη της έκδοσης Laurin & Klement, ενώ το 2001 έκανε την εμφάνισή της η σπορ Octavia RS με τους 180 ίππους.

Δείτε ακόμα: Οι επιδόσεις της νέας Skoda Octavia με φυσικό αέριο

Παρά την εμφάνιση της δεύτερης γενιάς Octavia το 2004, η πρώτη γενιά παρέμεινε στην παραγωγή έως το Νοέμβριο 2010, λόγω της μεγάλης ζήτησης που είχε, εντός και εκτός Τσεχίας. Μέχρι σήμερα, η Skoda έχει κατασκευάσει περισσότερες από επτά εκατομμύρια Octavia, με τη νέα να είναι διαθέσιμη εδώ και λίγο καιρό και στην ελληνική αγορά.

Get it on Google Play Download on the App Store