Γουρλώνει μάτια η τιμή του νέου Ford Maverick

 

Το Maverick είναι και πάλι κοντά μας, έπειτα από ένα διάλειμμα 12 ετών. Όχι ως SUV και, προς το παρόν, μόνο πέρα από τον Ατλαντικό, όμως η Ford έχει ανάλογες -ου μη περισσότερες- προσδοκίες από το μοντέλο που γνωρίσαμε. Και η απίστευτη τιμή του, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εκπλήρωσή των.

Πλέον πρόκειται για διπλοκάμπινο pick up 5+ μέτρων, που προσφέρεται με υβριδικό κινητήριο σύνολο ως στάνταρ. Το Maverick είναι το πρώτο αγροτικό παγκοσμίως, που ενσωματώνει υβριδική τεχνολογία ως βασικό στοιχείο κίνησης. Ένας 2λιτρος τετρακύλινδρος EcoBoost 254 ίππων προσφέρεται προαιρετικά, όμως η στάνταρ επιλογή είναι ο συνδυασμός του 2.5άρη Duratec IVCT (165 ίππων, σε κύκλο Attkinson) και ενός ηλεκτροκινητήρα 120 ίππων. Η συνολική ισχύς ανέρχεται στους 194 ίππους και τα 211 Nm, τροφοδοτώντας τους εμπρός τροχούς μέσω κιβωτίου e-CVT. Παρά τις μπόλικες διαστάσεις (μήκος 5.057 χλστ., ύψος 1.745 χλστ., πλάτος 1.979 χλστ., βάρος 1.670 κιλά), η Ford ανακοινώνει μέση τιμή κατανάλωσης 7,1 λίτρων/100 χλμ., που γίνονται 5,8 λίτρα/100 χλμ. σε αστικό περιβάλλον (εκεί που λειτουργεί περισσότερο το ηλεκτρικό μοτέρ).

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η κατανάλωση που φροντίζει για την ακεραιότητα της τσέπης. Οι υποψήφιοι αγοραστές του νέου Maverick δελεάζονται και από μια εξαιρετική τιμή, που καθιστά το άρτι παρουσιασθέν pick up του «Μπλε Οβάλ» πρόκληση. Η βασική έκδοση XL ξεκινά κάτω από τις 20.000 δολάρια, μόλις από τις 19.995! Οι 17άρες σιδερένιες ζάντες προϊδεάζουν για «γύμνια» στον εξοπλισμό, όμως είναι στάνταρ μέχρι το σύστημα πολυμέσων και οι λειτουργίες συνδεσιμότητας. Αν κάνουμε τη μετατροπή σε ευρώ και αντιπαραβάλλουμε με τα δικά μας δεδομένα, το 5μετρο και υβριδικό αγροτικό έρχεται περίπου στα ίδια επίπεδα με μοντέλα στο στιλ των Fiat Strada και Dacia Logan Pick-up (κανένα δεν διατίθεται σήμερα), καθώς το ποσό διαμορφώνεται στις 16.396 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό πως το βασικό Maverick είναι, κατ’ αντιπαραβολή, φθηνότερο κατά σχεδόν 6.000 ευρώ από το Duster Pick-Up! Η αγροτική εκδοχή του δημοφιλούς Dacia διατίθεται αποκλειστικά στην αγορά της Ρουμανίας, με τη βασική τιμή να διαμορφώνεται στις 22.546 ευρώ. Περίπου 3.000 ευρώ παραπάνω από όσο κοστίζει στις Η.Π.Α. το Maverick XL, με τον 2λιτρο τούρμπο και σύστημα τετρακίνησης (23.300 δολάρια/ 19.115 ευρώ)!

Get it on Google Play Download on the App Store