H Ford ετοιμάζει χειροκίνητα κιβώτια δίχως συμπλέκτη

Μια νέα πατέντα της Ford ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η οποία αποκαλύπτει πως η μάρκα εξελίσσει μηχανικά κιβώτια χωρίς συμπλέκτη για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Προ ημερών σας είχαμε αναφέρει για μια αντίστοιχη πατέντα της Toyota, όπου η ιαπωνική εταιρεία με τη σειρά της σκοπεύει να κατασκευάσει χειροκίνητα κιβώτια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Ford αποκάλυψε ένα σύστημα χειροκίνητου κιβωτίου χωρίς συμπλέκτη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει το κλασικό πεντάλ και όταν ο οδηγός θα κινεί τον επιλογέα, τότε αυτόματα θα «κουμπώνει» η ανάλογη σχέση στο κιβώτιο. Στις επεξηγήσεις στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Ford αναφέρεται πως το κιβώτιο είναι ενσωματωμένο στο μπλοκ του κινητήρα, στοιχείο που ενισχύει την άποψη πως η λύση αυτή θα εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα με συμβατικά μοτέρ. Φυσικά, ανάλογα κιβώτια έχουμε δει στο παρελθόν κυρίως από την Mercedes (και λιγότερο από τη Renault και τη Saab), αλλά η εκτέλεση τους δεν ήταν και τόσο πετυχημένη με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να καθιερωθούν.

Όπως ανέφερε η Ford το σύστημα αυτό θα είναι ιδανικό και για γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων χάρη στους εξελιγμένους αισθητήρες που θα ενσωματώνει. Αν και απώτερος σκοπός της μάρκας είναι να απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία της οδήγησης και των συνεχών αλλαγών σχέσεων, ειδικά κατά την κίνηση σε αστικό περιβάλλον.

Get it on Google Play Download on the App Store