Η DS θέλει να καταργήσει τις οθόνες από τα αυτοκίνητα

Οι οθόνες είναι μια μόδα που κυριαρχεί στα εσωτερικά των αυτοκινήτων εδώ και περίπου μια δεκαετία. Αρχικά ξεκίνησαν από μικρές διαστάσεις, στις 5-6 ίντσες και τοποθέτηση συνήθως στο κέντρο του ταμπλό, με κάποιες εξαιρέσεις στην κορυφή. Το πέρας των ετών είδε τις LCD να μετατρέπονται σε αφής και το μέγεθος να φτάνει πια σε επίπεδα τηλεόρασης, συν ότι πλέον υπάρχουν πολλές εφαρμογές με διπλή διάταξη για infotainment και πίνακα οργάνων. Η DS δεν είναι πολύ σύμφωνη με την όλη τεχνοτροπία.

Μπορεί να προσφέρει οθόνες αφής από 7 έως 12,3 ίντσες (ανάλογα την έκδοση και αν πρόκειται για πολυμέσα ή καντράν) στα αυτοκίνητά της, όμως ο επικεφαλής σχεδίασης της εταιρίας δεν αρέσκεται στην παρουσία τους. Ο Thierry Métroz μίλησε στο βρετανικό Autocar και δεν έκρυψε την αντιπάθειά του στις οθόνες: «Είναι μεγάλη μόδα τώρα να έχεις οθόνες στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, αλλά νομίζω είναι λίγο ανόητο. Το να μην έχεις κανονικό ταμπλό αλλά μια τεράστια οθόνη στη θέση του, απλά δεν ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία μας». Ο Métroz στη συνέχεια εξήγησε την οπτική του, με μια αρκετά ακράδαντη οπτική είναι η αλήθεια.

«Στόχος είναι να καταργήσουμε εντελώς τις οθόνες από τα μελλοντικά μας αυτοκίνητα. Το πρόβλημα με αυτές είναι όταν σβήνουν και αφήνουν στην καμπίνα μεγάλες μαύρες επιφάνειες, με δαχτυλιές επάνω τους. Μια εικόνα που δεν είναι ούτε σέξι, ούτε πολυτελής». Το θέμα είναι ότι ο οδηγός κάπως πρέπει να ενημερώνεται για τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, χώρια που μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού θέλει μεγάλες οθόνες. Ο Γάλλος σχεδιαστής τόνισε πως η DS εργάζεται πάνω στην εξέλιξη τεχνολογιών που θα προσφέρουν έλεγχο και ενημέρωση στον οδηγό, δίχως την ανάγκη παρουσίας «τηλεοράσεων» (λογικά μέσω επαυξημένης πραγματικότητας).

Get it on Google Play Download on the App Store