Η Lada βαφτίζει ξανά το Niva!

Το σίριαλ με την ονομασία του Niva πιο πολύ σε σενάριο αμερικανικής σειράς παραπέμπει, παρά στο πιο ιστορικό αυτοκίνητο της Ρωσίας. Σύμφωνα με το AVTOVaz News, η Lada ετοιμάζεται να βαφτίσει ξανά το θρυλικό off roader. Πριν από όλα, μια σύντομη αναδρομή στο «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» των Ρώσων.

Δείτε ακόμα: Το πιο πολυτελές Lada Niva όλων των εποχών!

Το Niva που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, παρουσιάστηκε το 1977. Εργαλείο παντός καιρού και χρήσης, εξερευνητής της ρωσικής στέπας και ένα από τα ικανότερα αυτοκίνητα εκτός δρόμου που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Lada Niva ήταν η διεθνής ονομασία του μοντέλου. Εντός Ρωσίας και στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, κυκλοφορούσε ως VAZ-2121. Τα ονόματα ποίκιλαν ανάλογα την αγορά («Super 4×4» στην Αίγυπτο, «Bushman» στην Αυστραλία, «Cossack» στη Μεγάλη Βρετανία, «Taiga»στην Αυστρία και τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία), όμως τίποτα το περίεργο σε αυτό. Πολλά αυτοκίνητα, εξάλλου, κυκλοφορούν με διαφορετικές ονομασίες από αγορά σε αγορά. Μέχρι τις αρχές του 2000, όλα καλά. Εκεί άρχισε να μπερδεύεται η κατάσταση.

Η σύναψη συνεργασίας με την General Motors το 2002, παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης του ονόματος από τους Αμερικανούς για το VAZ-2123. Ένα σκληροτράχηλο SUV που παρουσιάστηκε το 1998 και ουδέποτε επίσημα ως Niva 2ης γενιάς. Οι Αμερικανοί το λάνσαραν σε διάφορες αγορές (με έμφαση σε αυτές της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής), ως Chevrolet Niva. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι διατήρησαν το όνομα με τους χαρακτήρες του κυριλλικού αλφαβήτου («Нива»), όμως συνέχιζαν να το πωλούν κανονικά ως Niva. Μέχρι το 2006, όταν αναγκάστηκαν να το μετονομάσουν σε 4×4, αφήνοντας ως μόνο Niva το Chevrolet.

Διαβάστε επίσης: Οι τιμές του νέου Lada Niva vs Lada 4×4

Tον περασμένο Ιούλιο η Lada επαναγόρασε τα δικαιώματα του «Niva», λανσάροντας στην εγχώρια αγορά το «νέο Lada Niva». Το οποίο είναι το Chevrolet Niva που κυκλοφορεί από το 2002, αλλά με τα σήματα της Lada πλέον και κάποιες μικρές αισθητικές διαφορές! Το αυθεντικό Niva, εξακολουθεί να πωλείται ως «4×4». Μπερδευτήκατε; Το ίδιο ισχύει για το αγοραστικό κοινό της Ρωσίας, το οποίο παράλληλα εκφράζει έντονα παράπονα για την ονοματολογική ασυμβατότητα. Ως φαίνεται, «φωνή λαού-οργή Θεού». Για αυτό και η Lada σκοπεύει να μετονομάσει εκ νέου το 4×4 σε «Niva Legend 4×4»!

Κατ’ αυτό τον τρόπο έχει το διαφημιστικό τρικ του νέου Niva, κρατώντας παράλληλα το πρώτο σε σύνδεση με την Ιστορία, συνοδευόμενο από τον χαρακτηρισμό που το προσδιορίζει εδώ και χρόνια: θρύλος!

Διαβάστε επίσης: Καινούργια Lada Niva από 10.000 ευρώ

Get it on Google Play Download on the App Store