Ιαπωνικό EV 2.012 ίππων διέλυσε ρεκόρ ταχύτητας (+video)

Η Ιαπωνία μας έχει χαρίσει μερικά αξέχαστα αυτοκίνητα. Το Aspark Owl, προς το παρόν, δεν ανήκει σε αυτά. Έχει όλα τα φόντα και τις φιλοδοξίες όμως, ώστε να αφήσει εποχή. Άμα ξεκινάς με δυο ρεκόρ ταχύτητας, τότε βρίσκεσαι στον καλύτερο δρόμο.

Η «Κουκουβάγια» βρέθηκε στο αεροδρόμιο Elvington, στην Αγγλία, με μόνο σκοπό να μπει στα Βιβλία Γκίνες. Οι 2.012 ίπποι και τα 2.000 Nm που προκύπτουν από τους 4 ηλεκτροκινητήρες (ένας ανά τροχό), αποτελούν τα μεγαλύτερα προτερήματα του Owl σε τέτοιες προσπάθειες, καθιστώντας το παράλληλα όχι μόνο ως το ισχυρότερο ιαπωνικό αυτοκίνητο στην Ιστορία, αλλά γενικότερα το πιο δυνατό παραγωγής όλων των εποχών! Με τέτοια δύναμη, δεν προκαλεί έκπληξη πως το hypercar από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται ήδη στα κιτάπια των Ρεκόρ Γκίνες.

Το Owl πέτυχε δυο κορυφαίες επιδόσεις, στα 200 και τα 400 μέτρα. Για την ακρίβεια στα 201 και 402 μέτρα, καθώς οι μετρήσεις αφορούν μίλια. Το εξαιρετικά χαμηλό και σφηνοειδές (99 εκατοστά ύψος μόλις, το χαμηλότερο σε αυτοκίνητο παραγωγής) τετράτροχο κατάφερε μέση ταχύτητα 309,02 χλμ./ώρα (192,03 μίλια/ώρα) στο 1/8 του μιλίου (201 μέτρα) και μέση ταχύτητα 318,85 χλμ./ώρα στο 1/4 μιλίου (402 μέτρα), πιστοποιώντας την ακαριαία επιτάχυνσή του. Μιλάμε πάντα για μέση ταχύτητα, καθώς στα ταχύτερα περάσματά του (ένα ανά κατεύθυνση) ξεπέρασε τα 310 και 320 χλμ./ώρα στα 200 και 400 μέτρα αντίστοιχα!

Από ό,τι φαίνεται έρχονται και άλλα ρεκόρ από το κοινό project των Masanori Yoshida και Manifattura Automobili Torino, καθώς η ιαπωνική φίρμα έχει δηλώσει πως σε δοκιμές της έχει γράψει 0-100 χλμ./ώρα σε 1,72 δλ. Αν καταφέρει να το επαληθεύσει μπροστά στους επίσημους χρονομέτρες, θα μιλάμε για το ταχύτερο ηλεκτρικό παραγωγής όλων των εποχών. Μια απρόσμενα μικρή μπαταρία 64 kWh φροντίζει για την τροφοδοσία των κινητήρων και την εξασφάλιση μέγιστης αυτονομίας έως 450 χλμ. (σε κύκλο NEDC, οπότε υπολογίστε αρκετά λιγότερα σε WLTP), με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται στα 400 χλμ./ώρα (άλλο ένα ρεκόρ, για ηλεκτρικό). Η τιμή του; 3,1 εκατομμύρια ευρώ!

Get it on Google Play Download on the App Store