Κατάσχεση αυτοκινήτου για «γρήγορους» και κόντρες

Δραστικά μέτρα κατά της υπερβολικής ταχύτητας και των αυτοσχέδιων αγώνων παίρνουν ολοένα περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κυρίως στο βόρειο άκρο της ηπείρου. Η Αυστρία μπαίνει στο «κλαμπ» των Γερμανία και Ελβετία, επιβάλλοντας αυστηρότατες ποινές για όσους υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ταχύτητας ή/και συμμετέχουν σε κόντρες.

Σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από το Αυστριακό Κοινοβούλιο, όποιος συλληφθεί από ραντάρ της Τροχαίας να κινείται με 60 χλμ/ώρα πάνω από το όριο ταχύτητας σε πόλη (50 χλμ./ώρα) ή με 70 χλμ./ώρα και άνω σε άλλες περιοχές, όπου το ανώτατο όριο φτάνει έως τα 130 χλμ./ώρα (εθνικές οδούς), χάνει το αυτοκίνητό του για δυο εβδομάδες – συν αφαίρεση διπλώματος και διοικητικό πρόστιμο. Αν, δηλαδή, πηγαίνει κάποιος με 100 χλμ./ώρα σε περιοχή με όριο τα 50 ή με 200 χλμ./ώρα σε εθνική οδό, θα δει το όχημά του να κατάσχεται από την αστυνομία για 14 ημέρες.

Εάν, τώρα, το ξανακάνει, τότε αποχαιρετά οριστικά το αυτοκίνητό του και αν θέλει να το αποκτήσει ξανά, θα πρέπει να πλειοδοτήσει στην ανάλογη δημοπρασία! Η ίδια τιμωρία εφαρμόζεται και σε όσους πιαστούν να οδηγούν με 80 χλμ./ώρα πάνω από το όριο σε πόλη ή με πάνω από 90 χλμ./ώρα αλλού, ακόμα κι αν είναι η πρώτη τους φορά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Μεταφορών της χώρας, Leonore Gewessler: «Στις ταχύτητες που μιλάμε, κανείς δεν έχει πλήρως τον έλεγχο του οχήματός του. Το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε ανεξέλεγκτο όπλο και κίνδυνος για εντελώς αθώους ανθρώπους». Το σκεπτικό πίσω από τις κατασχέσεις, απολύτως κατανοητό: «Όποιος δεν έχει αυτοκίνητο, δεν μπορεί να τρέξει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο πετυχημένο το εν λόγω μέτρο σε άλλες χώρες. Γιατί χτυπά εκεί που πονάει ο παραβάτης και προστατεύει τον κόσμο».

Get it on Google Play Download on the App Store