«Κόβονται» τα VW από την τουρκική κυβέρνηση!

Η κόντρα VW- Τουρκίας συνεχίζεται, με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε μποϊκοτάζ των γερμανικών αυτοκινήτων, αποσύροντάς τα από τον υπηρεσιακό στόλο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sözcü», που αντίκειται στον κυβερνητικό συνασπισμό, το γραφείο του Ερντογάν φέρεται να απέστειλε εγκύκλιο προς τα αρμόδια υπουργεία και τις ανάλογες υπηρεσίες, με την οποία καλούνται να αποσύρουν κάθε αυτοκίνητο της VW που χρησιμοποιείται ως υπηρεσιακό! Αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση αυτή λειτουργεί ως αντίποινα, για τη ματαίωση της κατασκευής εργοστασίου από τον γερμανικό κολοσσό, έπειτα από την εισβολή των Τούρκων στη Συρία.

Η VW σκόπευε στην ανέγερση μονάδας παραγωγής επί της Manisa (Μαγνησία Μ. Ασίας), που θα συναρμολογούσε τα Passat και Skoda Superb. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης έφτανε τα 1,3 δις ευρώ και η πρόβλεψη για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ξεπερνούσε τις 4.000. Όλα όμως ανατράπηκαν, τη στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα κινητοποιήθηκαν στη Συρία. Επίσημα, οι Γερμανοί επικαλέστηκαν την πανδημία του κορωνοϊού και την μη αναγκαιότητα νέου εργοστασίου, με τον Herbert Diess να δηλώνει λιτά πως «παραμένει ένα μειονέκτημα ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερα την αγορά εκεί μέσω ενός εργοστασίου στην Τουρκία». Η VW δε, είχε πει ένα απλό «υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων (περί τις 300.000 θα κατασκεύαζε το παρ’ ολίγον εργοστάσιο)».

Οι αντιδράσεις από τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ήταν σφοδρές, με τον υπουργό Οικονομικών, Μουσταφά Βαράνκ, να εξαπολύει μύδρους: «Γνωρίζαμε ότι πολιτικά, κάποιοι άνθρωποι δεν ήθελαν αυτή την επένδυση στην Τουρκία. Αν μια εταιρία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, μιλάμε για απάτη του επενδυτή αν οι αποφάσεις του λαμβάνονται υπό το καθεστώς πολιτικής πίεσης. Η VW εξαπάτησε τους μετόχους της!». Το διαφαινόμενο μποϊκοτάζ των Τούρκων στα VW, αφορά πάνω από 115.000 οχήματα διαφόρων τύπων που χρησιμοποιούνται από στελέχη και δημόσιους οργανισμούς της γείτονος χώρας.

 

Get it on Google Play Download on the App Store