«Μαϊμού» κλήσεις της Τροχαίας αδειάζουν λογαριασμούς

Τη σήμερον, ψηφιακή, ημέρα δεν ξέρεις πού να πρωτοφυλαχτείς από τους επιτήδειους. Τα email και τα μηνύματα που δήθεν έρχονται από τράπεζες ή άλλες υπηρεσίες και ζητούν κωδικούς ή κατάθεση χρημάτων, είναι καθημερινότητα. Οι «αετονύχηδες» στην Ισπανία, ωστόσο, βρήκαν έναν ακόμα -ευρηματικό, είναι η αλήθεια- τρόπο να «ξαφρίζουν» κόσμο, χρησιμοποιώντας «μαϊμού» κλήσεις για παρκάρισμα!

Μια συγκεκριμένη συνοικία της Μαδρίτης (Carabanchel λέγεται) είναι ο τόπος «ίδρυσης» της εν λόγω απατεωνιάς, με τις σπείρες να λυμαίνονται την περιοχή το τελευταίο τρίμηνο και να αποτελούν «πονοκέφαλο» τόσο για τους περίοικους, όσο και τις αστυνομικές αρχές. Η μεθοδολογία είναι πολύ απλή: οχήματα που έχουν σταθμεύσει σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται, καταλήγουν με ένα χαρτάκι στον υαλοκαθαριστήρα που μοιάζει υπερβολικά με κλήση της Τροχαίας. Στο πάνω μέρος υπάρχει το λογότυπο του δήμου, από κάτω η περιγραφή της παράβασης και ποιο άρθρο του Κ.Ο.Κ. αντιβαίνει, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το ύψος του προστίμου. Εκ πρώτης (και βιαστικής) όψης, κάποιος μπορεί να την περάσει για αληθινή.

Εκεί που θα πρέπει να «ψιλιαστεί», όμως, είναι στο σημείο που αποτελεί και την καρδιά της απάτης. Στο κάτω μέρος της «κλήσης» δεσπόζει το QR code, που προσφέρει στον κάτοχο του αυτοκινήτου την ευκολία να πληρώσει κατευθείαν το αντίτιμο της παράβασης, το οποίο μάλιστα μειώνεται στο μισό λόγω αμεσότητας καταβολής. Πράγματι, όπως και εδώ, αν πληρώσεις μια κλήση πριν την παρέλευση ενός δεδομένου χρονικού διαστήματος στην Ισπανία, καταβάλλεις το μισό ποσό. Δεν μπορείς να το κάνεις, ωστόσο, μέσω QR code. Επίσης, οι κανονικές κλήσεις έχουν στο πίσω μέρος τους διάφορα στοιχεία. Οι ψεύτικες αντίθετα θυμίζουν αποδείξεις καταστημάτων, ούσες εντελώς κενές. Παρά τις εμφανείς διαφορές μεταξύ γνήσιας και ιμιτασιόν κλήσης, αρκετοί την έχουν «πατήσει» – κυρίως τουρίστες.

https://twitter.com/policia/status/1601672604523581441?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1601672604523581441%7Ctwgr%5E7e95b745ad40da0f5f0883b659d1bbf3cc85e88e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2022%2F12%2F13%2Fworld%2Fispania-maimou-prostima-tis-troxaias-sto-parmpriz-adeiazoun-trapezikous-logariasmous%2F

Get it on Google Play Download on the App Store