Μέγα φιάσκο το crash test της AXA στο Tesla

Πριν από λίγες μέρες η ασφαλιστική εταιρεία AXA πραγματοποίησε crash test σε ένα Tesla Model S, το οποίο ανατράπηκε και μετά από λίγα δευτερόλεπτα πετάχτηκαν φλόγες από το δάπεδο του αυτοκινήτου, όπου εκεί βρίσκονται οι μπαταρίες. Σίγουρα προκάλεσε εντύπωση και τρόμο θα λέγαμε σε πάρα πολύ κόσμο, δημιουργώντας ερωτηματικά και αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια του αυτοκινήτου, αλλά και των ηλεκτρικών γενικότερα.

Τελικά το crash test ήταν ένα μεγάλο φιάσκο από την AXA, αφού μετά το σάλο που προκλήθηκε, έκανε την εξής ανακοίνωση: «Κατά τη διάρκεια του AXA crash test, το δάπεδο του Tesla υπέστη σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τις έρευνες της AXA αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιά της μπαταρίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη επίδειξη δεν ήταν αυτή η πραγματική αιτία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του AXA, η φωτιά έγινε με πυροτεχνήματα, καθώς δεν ήθελαν να ρισκάρουν μια πραγματική πυρκαγιά μπαταρίας για λόγους ασφαλείας, σε εκδήλωση με 500 θεατές».

Η φωτιά ήταν 100% σκηνοθετημένη και για την ασφάλεια του κοινού αφαίρεσαν τις μπαταρίες. Επίσης, εντύπωση προκαλεί η φράση ότι «το δάπεδο του Tesla υπέστη σοβαρές ζημιές». Πολλοί εύλογα θα αναρωτηθούν πως ισχύει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι το Tesla σύρθηκε με την οροφή και το δάπεδο έμεινε ανέπαφο. Επίσης, ενώ ήταν το αυτοκίνητο στον αέρα, άνοιξαν οι πόρτες (!). Ποιος είναι ο λόγος να κάνει μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία crash test σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χωρίς να έχει το βασικό του εξάρτημα, που δεν είναι άλλο από τις μπαταρίες;

Σίγουρα παράλογο. Ή μήπως υπήρχαν άλλοι σκοποί; Όπως για παράδειγμα για να δικαιολογηθούν τα αυξημένα ασφάλιστρα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που απορρέουν από το υψηλό κόστος αποζημιώσεων έπειτα από τρακάρισμα, στο οποίο εμπλέκεται EV και ανέρχεται έως και στο +50% σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο; Όπως και να έχει πάντως, η AXA έκανε ζημιά στην Tesla και μάλλον θα πρέπει να καταθέσει μια γερή αποζημίωση.

 

Get it on Google Play Download on the App Store