Mercedes: «Το μέλλον είναι τα ηλεκτρικά, όχι τα e-fuels»

Η Γερμανία και το σύνολο σχεδόν της αυτοκινητοβιομηχανίας έδωσαν μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξασφαλίσουν δάνειο ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αποστολή που στέφθηκε από επιτυχία, καθότι η Κομισιόν ενέκρινε τη χρήση θερμικών μοτέρ από τα καινούργια αυτοκίνητα και μετά το 2035, αλλά με την προϋπόθεση πως θα καταναλώνουν αποκλειστικά e-fuels. Παρόλα αυτά, δεν πιστεύουν όλοι πως τα βιοκαύσιμα είναι καλύτερη εναλλακτική από τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Mercedes, για παράδειγμα, δηλώνει πίστη στην ηλεκτροκίνηση.

O CEO της εταιρίας, Ola Kallenius, μίλησε στο Frankfurter Algemeine Zeitung  σχετικά με τον προσανατολισμό του «Αστεριού» στα συστήματα κίνησης, δηλώνοντας την προτίμησή του στα ηλεκτρικά έναντι εκείνων που χρησιμοποιούν e-fuels. Σύμφωνα με τον Kallenius προτεραιότητα για τη Mercedes έχουν τα EVs, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των κινητήρων εσωτερικής καύσης: «Η Mercedes έχει μια στρατηγική που εστιάζει ξεκάθαρα στην ηλεκτροκίνηση. Δεν πρόκειται να την αλλάξουμε επειδή ήρθαν οι αποφάσεις για τα e-fuels. Από το 2025 και μετά, όλα μας τα νέα μοντέλα θα στραφούν αποκλειστικά στις ηλεκτρικές πλατφόρμες».

Η προσήλωση της φίρμας από τη Στουτγκάρδη στα EVs έχει βάσιμα αίτια, όπως μας αναλύει ο επικεφαλής της: «Η αποδοτικότητα του ηλεκτρισμού, πολύ απλά, δεν συγκρίνεται. Το ρεύμα που παράγεται από μια τουρμπίνα υδροηλεκτρικού σταθμού, για παράδειγμα, μετατρέπεται κατά 70% σε ενέργεια κίνησης από ένα ηλεκτρικό όχημα. Οι απώλειες σε ένα μοτέρ εσωτερικής καύσης είναι ασύγκριτα περισσότερες, οποιοδήποτε καύσιμο κι αν καταναλώνει». Ο Σουηδός επεσήμανε και τα νομοθετικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών, λόγω μηδενικών εκπομπών ρύπων, που έχουν «ελευθέρας» στα αστικά κέντρα. Αντίθετα, ο Kallenius πιστεύει πως στο εγγύς μέλλον πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα απαγορεύσουν εντελώς τα οχήματα με Μ.Ε.Κ., δίνοντας ασυναγώνιστο πλεονέκτημα στα EVs.

Get it on Google Play Download on the App Store