Μοτέρ Jeep εξερράγη στις 50.000 σ.α.λ.! (+video)

Διαβάζετε πολύ σωστά, δεν μας ξέφυγε παραπάνω μηδενικό στον τίτλο. Ο κινητήρας ενός Jeep Wrangler κυριολεκτικά εξερράγη, όταν έφτασε να στροφάρει στις 50.000 (κι ολογράφως: πενήντα) σ.α.λ.!

Το δύσμοιρο μοτέρ πρόκειται για τον ατμοσφαιρικό V6 Pentastar των 3.6 λίτρων, που αποδίδει 285 ίππους και 353 Nm ροπής. Παρά την αμερικανική καταγωγή του, έχει τη δυνατότητα να στροφάρει αρκετά ψηλά: στις 6.600 σ.α.λ. μπαίνει ο κόφτης, 200 σ.α.λ. αποδίδεται η μέγιστη ισχύς. Τι συνέβη και έφτασε να περιστρέφεται 8+ φορές πάνω από το όριο του; Όπως υποψιάζεστε, κάποιο λάθος έχει μεσολαβήσει. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, το λάθος στην επιλογή σχέσης είναι υπεύθυνο. Το κατά λάθος κατέβασμα σε 2α αντί για ανέβασμα σε 4η ή, ακόμα χειρότερα, το κατέβασμα πάλι σε 2α αντί 4ης από 5η. Πράγματι, λάθος στο κιβώτιο παραλίγο να τινάξει το μηχανοστάσιο στον αέρα. Αλλά ένα, πολύ σπάνιας φύσης.

Σε όσα αυτοκίνητα διαθέτουν βοηθητικό κιβώτιο -το γνωστό «κοντό», «αργό», ή «κάρο»- οι κατασκευαστές επισημαίνουν πως πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι μια συγκεκριμένη ταχύτητα (συνήθως τα 40 χλμ./ώρα). Αυτό γίνεται πρωτίστως για την προστασία των διαφορικών από το «κούρδισμα», αλλά και τις φθορές στη μετάδοση που, συν τοις άλλοις, ανεβάζουν την κατανάλωση. Δυνητικά, ωστόσο, το ξεχασμένο «αργό» μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά, ταυτοχρόνως. Στην περίπτωση ενός άτυχου Rubicon από τη Φλόριντα, πήγαν.

Ο ιδιοκτήτης το ρυμουλκούσε πίσω από το τροχόσπιτο του, καθ’ οδόν για διακοπές. Πριν ξεκινήσει, όμως, είχε ξεχάσει το «αργό» επιλεγμένο. Κατά συνέπεια, όταν έφτασε στην εθνική οδό και ανέπτυξε ταχύτητα, ήταν θέμα χρόνου να γίνει μακελειό στη μετάδοση. Το κοντέρ έφτασε να δείχνει μέχρι 85 χλμ./ώρα, ήτοι υπερδιπλάσιος φόρτος από τον προβλεπόμενο. Σύμφωνα με τον Toby Tuten, επικεφαλής συνεργείου της Jeep στη Φλόριντα, ο Pentastar περιστράφηκε στις 50.000 σ.α.λ. και διέλυσε τα πάντα σε στροφαλοθάλαμο, μπλοκ και μεγάλο μέρος του πατώματος! Σημειωτέον: σβηστός όλα αυτά. Αν λειτουργούσε, τότε σίγουρα θα είχε γίνει κυριολεκτικά πυροτέχνημα.

Προφανώς η ζημιά δεν καλύπτεται από την εγγύηση, οπότε ο αμελής κάτοχος του Rubicon πάει για καινούργιο. Το κόστος της επισκευής ξεπερνάει τις 30.000 δολάρια, τη στιγμή που με τις ζελατίνες το 3.6 V6 ξεκινά από τις 42.620.

Get it on Google Play Download on the App Store