Μπροστοκίνητο GR Yaris λόγω υπερθέρμανσης (+video)

Το GR Yaris έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή κάθε είδους πίστας, event και video. Είτε ευθεία, είτε στροφές, μικρό ή μεγάλο σιρκουί, δεν έχει σημασία. Το rally replica της Toyota μπαίνει παντού με αέρα νικητή και σπάνια του τον κόβει κάποιος. Στην προκειμένη, χρειάστηκε να το κάνει το ίδιο, το σύστημα τετρακίνησής του!

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο GR-FOUR διαθέτει Torsen διαφορικά στο κέντρο και πίσω (με το Circuit Pack, μόνο στο κέντρο κανονικά) και προσφέρει τρία προγράμματα λειτουργίας. Στο Normal η κατανομή της ροπής τοποθετείται στο 60-40, στο Track ισορροπεί (50-50) και στο Sport προσφέρει θέαμα, με το 70% της ισχύος να καταλήγει στον πίσω άξονα. Υπάρχει και ένα άλλο mode βέβαια, που στέλνει το 100% στον εμπρός άξονα, αλλά αχρείαστο να ‘ναι. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για το safe mode!

Σε περίπτωση υπερθέρμανσης του συστήματος τετρακίνησης, η ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης απομονώνει το πίσω διαφορικό και αποφορτίζει το κεντρικό, στέλνοντας και τα 261 άλογα/360 Nm του τρικύλινδρου 1.6 τούρμπο εμπρός. Αυτό συνέβη στο φίλο μας, όταν μετά από 7 λεπτά «τέζα» στο Nurburgring (στο 7.04 συγκεκριμένα), κυνηγώντας μια Porsche 997 GT3 μεταξύ άλλων, το σύστημα τετρακίνησης ανέβασε θερμοκρασία. Στην οθόνη LCD μεταξύ στροφόμετρου και ταχύμετρου εμφανίστηκε η ανάλογη ένδειξη, που ενημερώνει τον οδηγό πως το αυτοκίνητο λειτουργεί ως 2WD. Ακόμα και έτσι πάντως, το GR Yaris μια χαρά στρίβει. Προφανώς όχι το ίδιο γρήγορα, απαιτώντας την ανάλογη προσοχή με το γκάζι για την αποφυγή υποστροφής, αλλά δεν μετατρέπεται ξαφνικά σε μηχανή παραγωγής «μούτρων».

Get it on Google Play Download on the App Store