Ο κινητήρας Godzilla της Ford (+video)

Για να αποκαλέσεις επίσημα ένα προϊόν σου ως «Godzilla», είναι προαπαιτούμενο να τηρούνται δεδομένες προδιαγραφές. Κυριότερη όλων, να επιβάλλεται στον ανταγωνισμό και να αποπνέει δέος. Ακόμα και το Nissan GT-R, που είναι ο γνήσιος παραλληλισμός του ιαπωνικού μυθικού πλάσματος σε τέσσερις τροχούς, αποκαλείται έτσι ως παρατσούκλι. Η Ford πήρε την απόφαση να ονομάσει Godzilla το νέο της βενζινοκίνητο σύνολο, οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις να σταθεί επάξιο του ονόματος.

Δείτε ακόμα: Η Roush στέλνει το Ford Ranger… στο γυμναστήριο

Από πλευράς μεγέθους, ουδέν πρόβλημα. Με χωρητικότητα στα 7.3 λίτρα, ο Godzilla V8 ρίχνει πάνω από 1 λίτρο στον 6.2 EcoTec3 V8 της Chevrolet και σχεδόν 1.000 κυβικά στον 6.4 Hemi V8 της Ram (7.292 αντί 6.417 κ.εκ.). Όπως οι δύο «συνάδελφοι», έτσι και αυτός έχει σχεδιαστεί για χρήση στα pick up βαρέων βαρών (Silverado 1500 ο πρώτος, Ram 2500/3500 ο δεύτερος). To κτηνώδες μοτέρ διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα σε ατμοσφαιρικό σύνολο αυτοκινήτου, ενώ κοντράρει άνετα ακόμα και προτάσεις από την κατηγορία των ελαφρών φορτηγών.

Οι εκκεντροφόροι παίρνουν κίνηση από ωστήρια, πηγαίνοντάς μας αρκετά χρόνια πίσω από άποψη φιλοσοφίας. Οι Αμερικανοί υπεραμύνονται των επιλογών τους, δηλώνοντας πως ο Godzilla έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για αξιοπιστία, ευχρηστία και μακροχρόνια αντοχή, απευθυνόμενος κυρίως στους επαγγελματίες. Παίρνει θέση κάτω από το καπό των F-250/F-350 Super Duty, με απόδοση 430 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 644 Nm στις 4.000 σ.α.λ. Αριθμοί που τον καθιστούν ως τον ισχυρότερο μεταξύ των ανταγωνιστών (420 ίπποι και 623 Nm το μοτέρ της Chevrolet, 410 ίπποι και 582 Nm αυτό των Ram).

Διαβάστε επίσης: Σοκ και δέος σε 6 τροχούς το RAM Heavy Duty

Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο, είναι η έφεσή του στη βελτίωση. Τα ανθεκτικά μέταλλα και η απλότητα στην κατασκευή το καθιστά ιδανική βάση για drag projects, όπως αυτό που ετοιμάζει η Team Z Motorsports. Το concept θέλει μια παλιά Mustang να αποκτά τον Godzilla σε υπερτροφοδοτούμενη μορφή και να εξαπολύεται στους αγώνες. Με λίγες ατμοσφαιρικές μετατροπές, ο 7.3 V8 απέδωσε 600 ίππους στο δυναμόμετρο. Με αρκετές περισσότερες και την προσθήκη τούρμπο, έφτασε στα 790 άλογα! Ακούστε απλά τον ήχο του, που θυμίζει καθαρόαιμο αγωνιστικό NASCAR!

Get it on Google Play Download on the App Store