Οι Ρώσοι λένε «νιετ» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται στα φόρτε της αυτή την περίοδο και όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν συνεχώς το ένα μοντέλο μετά το άλλο, ενώ πολλές κυβερνήσεις τα προωθούν μέσω των γενναιόδωρων επιδοτήσεων, έτσι ώστε να γίνουν πιο προσιτά και ελκυστικά στο αγοραστικό κοινό.

Στην Ευρώπη, η πρώτη και με διαφορά χώρα σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η Νορβηγία, με 48,1% μερίδιο της αγοράς. Ακολουθούν η Ισλανδία με 25,5% και η Ολλανδία με 9,1%. Ωστόσο, σε μία τεράστια αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, τη Ρωσία, οι αγοραστές λένε ηχηρό«νιετ» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ταξινομήσεις των οποίων είναι αμελητέες. Πιθανώς οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Ρωσία το χειμώνα, να αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που αποτρέπουν τους καταναλωτές. Άλλωστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες τους συγκεκριμένα, δυσκολεύονται να δουλέψουν σωστά σε πολικές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, στη Μόσχα το κρύο είναι πάρα πολύ τσουχτερό, αφού οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν έως και -30 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ρωσική στατιστική υπηρεσία, από τον Ιανουάριο έως το Δεκέμβρη του 2020, πωλήθηκαν στην Ρωσία μόλις 687 ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Πληροφοριακά, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στους 145 εκατομμυρίων κατοίκων, με τις ετήσιες πωλήσεις των αυτοκινήτων να βρίσκονται περίπου στα 1,8 εκατομμύρια οχήματα. Θα νομίσει κάποιος πως οι χαμηλές πωλήσεις, ενδεχομένως να οφείλονται και στην πανδημία. Εδώ είναι που εντοπίζεται το ακόμα πιο οξύμωρο. Πέρσι, ταξινομήθηκαν στη Ρωσία σχεδόν τα διπλά αυτοκίνητα από το 2019! Τότε, είχαν πουληθεί μόλις 353 EVs. Σημειωτέον, περισσότερα από τα μισά των 687 βρήκαν αγοραστή σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη. Δείγμα του πόσο αρνητικοί παρουσιάζονται οι Ρώσοι στην ηλεκτροκίνηση.

Πρωταθλητής των πωλήσεων αναδείχτηκε το Nissan Leaf, με 144 αντίτυπα. Ακολούθησε το Audi e-tron, 10 ταξινομήσεις πίσω. Το βάθρο συμπλήρωσε το Tesla Model 3, με 110 πωλήσεις, ενώ η δεκάδα συμπληρώθηκε από τα Porsche Taycan (91 κομμάτια), Tesla Model X (81 κομμάτια), Jaguar I-Pace (72 κομμάτια), Tesla Model S (25 κομμάτια), Hyundai Ioniq (7 κομμάτια) και Hyundai Kona – Tesla Model Y (5 κομμάτια έκαστο).

Get it on Google Play Download on the App Store