Πάνε εκτός δρόμου τα πολυτελή SUV; (+video)

Τα SUVs, μαζί με τα crossovers, έχουν κατακλύσει τους ανά τον κόσμο δρόμους. Μικρά, μεσαία, τεράστια, με εκφάνσεις κουπέ ή σεντάν, σε σκληροτράχηλες ή lifestyle εκτελέσεις, υπάρχει μία λύση για κάθε αγοραστική ανάγκη – ακόμα και αυτές που το ίδιο το καταναλωτικό κοινό δεν γνώριζε πως υπάρχουν. Το ερώτημα που ταλανίζει άπαντες είναι ένα: γιατί;

Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τα 94 SUV που πωλούνται στην Ελλάδα;

Ένα ερώτημα που έχει διττή απόφυση, όταν εξετάσουμε τα SUVs στην ουσία τους. Δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν την πολιτισμένη εκδοχή των καθαρόαιμων off roaders, συνδυάζοντας στοιχεία από ποικίλες κατηγορίες. Θεωρητικά, όμως, η περιπέτεια είναι στο DNA τους. Κατά πόσο όμως, πρώτον: οι ιδιοκτήτες τους τα βγάζουν εκτός δρόμου. Και δεύτερον: πόσο μπορούν να πάνε εκτός δρόμου, εφόσον τους ζητηθεί. Ειδικά στα πολυτελή SUV, ελάχιστοι δίνουν 70 και 100.000 ευρώ για να γεμίσουν λάσπες το αυτοκίνητο ή να ρισκάρουν κοπανήματα σε πέτρες και δέντρα.

Η ειρωνεία είναι πως αυτά τα αυτοκίνητα, είναι από τα πιο καλοεφοδιασμένα για κίνηση πέρα από την άσφαλτο. Μοντέλα όπως το Range Rover Sport και η Mercedes GLE διαθέτουν ποικίλα ηλεκτρονικά συστήματα, που επενεργούν σε διάφορες λειτουργίες (γκάζι, κιβώτιο, κατανομή ροπής κλπ) ώστε να διευρύνεται το πεδίο δράσης. Άλλα, όπως η BMW X6 και το Audi Q8, είναι περισσότερο του «φαίνεσθαι», αλλά και πάλι είναι εξοπλισμένα με ένα σωρό συστήματα. Κατά κοινή ομολογία, δυο είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για ένα σωστά προετοιμασμένο πολυτελές SUV εκτός ασφάλτου: τα ελαστικά και το θάρρος του οδηγού. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την απόσταση από το έδαφος και την προστασία των μηχανικών μερών στο πάτωμα.

Διαβάστε επίσης: Πόσο καλά ξέρεις να κινείσαι εκτός δρόμου;

Στο video του SUV Battle θα παρακολουθήσουμε 10 SUVs από το premium ράφι, να διαγωνίζονται στην ανάβαση, το πέρασμα εμποδίων κλπ. Προφανώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, όμως παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε ποιο κερδίζει και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.

Δείτε ακόμα: REO δείχνει τα δόντια του εκτός δρόμου (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store