Ποια 10 αυτοκίνητα δεν σπάνε, δεν χαλάνε;

Η αξιοπιστία που προσφέρει ένα αυτοκίνητο είναι μείζονος σημασίας για κάθε κάτοχο αυτοκινήτου, αφού όσο καλό και αν είναι ένα μοντέλο σε ποιότητα, επιδόσεις, κατανάλωση, οδική συμπεριφορά κ.λπ., αν βγάζει βλάβες, τότε μόνο προβλήματα θα δημιουργεί.

Δείτε ακόμα: Τα καλύτερα και χειρότερα SUV σε αξιοπιστία

Μεγάλη βέβαια σημασία έχει και η συντήρηση που γίνεται, καθώς και ο τρόπος οδήγησης. Αν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο χρειάζεται αλλαγή λαδιών κάθε 10.000 χλμ. και service κάθε 20.000 χλμ. και ο ιδιοκτήτης του τα αγνοεί, τότε αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν οι δυσλειτουργίες. Επίσης, αν ο οδηγός είναι άτσαλος και δεν χειρίζεται ορθά το αυτοκίνητο (π.χ. οδηγεί επιθετικά και απρόσεκτα), τότε πάλι οι πιθανότητες για εμφάνιση βλαβών θα είναι μεγαλύτερες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα, που όπως φαίνεται αντέχουν περισσότερο από κάποια άλλα και δεν ταλαιπωρούν τους κατόχους τους με συχνές και απρόσμενες επισκέψεις στα συνεργεία. Σύμφωνα με την συνεχή έρευνα που κάνει η βρετανική Reliability Index, το μοντέλο που έχει βρεθεί στην πρώτη θέση της κατάταξης με καλύτερο δείκτη αξιοπιστίας, είναι το Toyota iQ. Το αντίπαλο δέος του smart fortwo έχει σταματήσει να παράγεται από το 2015, όμως οι τιμές του ως μεταχειρισμένο έχουν κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα. Αποτελεί μια πολύ καλή λύση για αστικές μετακινήσεις, αλλά με περιορισμούς σε χώρους.

Δείτε ακόμα: Ποια αυτοκίνητα βγάζουν βλάβες στον κινητήρα;

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης έχει τοποθετηθεί ένα ακόμα μοντέλο που δεν υπάρχει πια στις αγορές, το Mitsubishi Lancer. Μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης βλαβών έχουν καταγραφεί στις αναρτήσεις και στα ηλεκτρικά του συστήματα. Τρίτο πιο αξιόπιστο είναι το Opel Agila, το οποίο έχει περισσότερη «ευπάθεια» στις αναρτήσεις και στο σύστημα κλιματισμού. Το Hyundai Getz είναι παραδοσιακά και αυτό ένα από τα αυτοκίνητα που δεν βγάζουν βλάβες, όπως επίσης και το Honda Jazz και τα Hyundai i10 και i20. To Nissan Almera Tino παρά τα χρόνια του συνεχίζει να μην βγάζει προβλήματα, όπως επίσης και το Suzuki Alto, ενώ και το Citroen C1 είναι στην λίστα με τα 10 πιο αξιόπιστα.

Get it on Google Play Download on the App Store