Ποια πόλη απαγόρευσε τα ηλεκτρικά από υπόγεια πάρκινγκ;

Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί προειδοποιητικές συστάσεις για τη στάθμευση ηλεκτρικών, από τοπικούς φορείς. Στην Κίνα, για παράδειγμα, οι αρχές προειδοποιούσαν τον κόσμο να μην παρκάρει δίπλα σε τέτοιου είδους οχήματα. Ξεκάθαρη απαγόρευση, όμως, τώρα ήρθε.

Και μάλιστα όχι από την ασιατική χώρα, αλλά από την καρδιά της Ευρώπης. Η πόλη Κούλμμπαχ από το κρατίδιο της Βαυαρίας, έγινε η πρώτη στον κόσμο που απαγορεύει ρητά και μέσω νομοθετικής τροπολογίας, τη στάθμευση ηλεκτρικών σε υπόγεια πάρκινγκ! Οι Βαυαροί προέβησαν σε αυτή την ρηξικέλευθη κίνηση, ύστερα από περιστατικό πυρκαγιάς πέρσι που προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε εμπορικό κέντρο. Η έκταση της καταστροφής ήταν τέτοια, ώστε χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος ώστε να επαναλειτουργήσει το Eku-Platz.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής, η φωτιά ξεκίνησε ύστερα από ανάφλεξη ηλεκτρικού αυτοκινήτου (δεν αποσαφηνίζεται αν φόρτιζε κατά τη διάρκεια του συμβάντος). Κατόπιν συμβουλής των τοπικών πυροσβεστικών αρχών και διεξαγωγής κατάλληλης μελέτης, αποφασίστηκε να απαγορευτεί η παρουσία ηλεκτρικών οχημάτων σε υπόγειους και γενικότερα κλειστούς χώρους στάθμευσης. Κίνηση απαραίτητη κατά τους Βαυαρούς, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν πολύ χειρότερη εξέλιξη, από αυτή του Eku-Platz.

Όπως ανακοίνωσε το δημαρχείο του Κούλμμπαχ, σκέφτονται να κάνουν το ίδιο και άλλες πόλεις. Μάλιστα, εκτός των ηλεκτρικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης και για τα LPG!

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι εξαιρετικά δύσκολα στην κατάσβεση, λόγω της χημικής σύστασης των μπαταριών ιόντων-λιθίου. Σε αντίθεση με ένα κανονικό αυτοκίνητο όπου βλέπεις τη φωτιά, ρίχνεις νερό, την σβήνεις και τέλος, στα ηλεκτρικά απαιτείται συνεχής ρίψη νερού ακόμα κι όταν η πυρκαγιά έχει νικηθεί. Οι μπαταρίες που έχουν υπερθερμανθεί ή δυσλειτουργούν μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζωπυρωθούν, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο δείχνει να μην κινδυνεύει. Χαρακτηριστικά, η Tesla ενημερώνει πως σε περίπτωση αστοχίας οι μπαταρίες των αυτοκινήτων της απαιτούν την ρίψη τουλάχιστον 11.000 λίτρων νερού ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εκδηλωθεί πυρκαγιά!

Get it on Google Play Download on the App Store