Ποιες πρωτιές είχε το Hyundai Excel; (+videos)

Πριν από 45 χρόνια, το 1975 η Hyundai ξεκίνησε την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου ευρείας παραγωγής της, του μικρομεσαίου χάτσμπακ Pony. To πισωκίνητο Pony είχε εξελιχθεί από τον George Turnbull, πρώην Διευθύνων Σύμβουλο της Austin Morris στο British Leyland, ενώ για την σχεδίασή του υπεύθυνος ήταν ο διάσημος Giorgietto Giugiaro.

Δείτε ακόμα: 50 χρόνια εξέλιξης της Hyundai σε δύο λεπτά (+video)

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1985 έγινε η μεγάλη αλλαγή και ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την Hyundai με την παρουσίαση του νέου μικρομεσαίου της μοντέλου Excel. Βασισμένο στο δεύτερης γενιάς Mitsubishi Lancer, το Excel δεν έμοιαζε με τον Ιάπωνα συγγενή του καθόλου, αφού και πάλι τον σχεδιασμό του είχε επιμεληθεί ο Giugiaro. Παράλληλα ήταν διαθέσιμο σε 3θυρο, 5θυρο και σεντάν.

Δείτε ακόμα: Το Hyundai S-Coupe είχε γονίδια Lotus και Mitsubishi!

Το πρώτης γενιάς 4θυρο και 2θυρο Excel είχε μήκος 4.267 χλστ. και 4.087 χλστ. αντίστοιχα, ενώ για την κίνησή του υπήρχαν τα μηχανικά σύνολα των 1.3 λτ. 66 PS και 1.5 λτ. 71 PS. Για την Hyundai είχε μια καινοτομία, αφού ήταν το πρώτο της μοντέλο με κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ ήταν και το πρώτο Hyundai που έγινε εξαγωγή στις Η.Π.Α.

Δείτε ακόμα: Θυμάστε το κουπέ – κάμπριο Hyundai Coupe;

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πολύ το δεύτερης γενιάς Excel, το οποίο παρουσιάστηκε το 1989 και έγινε δημοφιλές στην εγχώρια αγορά με το σεντάν αμάξωμα. Το μήκους 4.282 χλστ. Excel μετέφερε πολλές οικογένειες και ξεχώρισε για το χαμηλό κόστος αγοράς και χρήσης και την αξιοπιστία του. Ενδεικτικά και όπως μπορείτε να δείτε από τη διαφήμισή του το 1994, η πλούσια έκδοσή του Maxima με τον 1.5 λτ. κινητήρα των 84 ίππων και με εξοπλισμό που διέθετε επιπλέον υδραυλικό τιμόνι, air condition και ραδιοκασετόφωνο πωλούνταν στην τιμή των 3.550.000 δρχ.

Δείτε ακόμα: Nissan Juke 1.0 DIG-T vs Hyundai Kona 1.0 T-GDi

Παρακολουθείστε παρακάτω και τα βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store