Ποιο αγροτικό δεν προλαβαίνει τις παραγγελίες;

Τα αγροτικά αυτοκίνητα απολαμβάνουν ολοένα αυξανόμενο αγοραστικό κοινό, σε παγκόσμια κλίμακα. Σε κάποιες αγορές δε, συνιστούν εμπορική δύναμη εδώ και δεκαετίες. Το επόμενο βήμα, όπως σε ολόκληρη την αυτοκίνηση, έχει να κάνει με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα πορεία του Ford F-150 Lightning πάντως, η επιτυχία όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό!

 

Το «άνοιγμα» του ηλεκτρικού pick up είχε δώσει τον τόνο, με 20.000 παραγγελίες εντός 12ώρου από το λανσάρισμά του. Η ζήτηση συνέχισε με αμείωτη ένταση, αναγκάζοντας τη Ford στην παύση λήψης παραγγελιών! Το «Μπλε Οβάλ» προέβη σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες παραγωγής, η οποία ταλαιπωρείται από τον κλασικό βραχνά της έλλειψης μικροτσίπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις Η.Π.Α. τα βιβλία θα ξανανοίξουν το Γενάρη του 2022, ενώ η παραγωγή θα ξεκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους. Νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά, για το καλοκαίρι του ’22.

Να θυμίσουμε πως την κίνηση του Lightning αναλαμβάνουν δυο ηλεκτροκινητήρες (ένας στον εμπρός άξονα, ένας στον πίσω), σε διαφορετικές αποδόσεις. Στη Standard Range παράγουν συνδυαστικά 430 ίππους, ενώ στην Extended Range φτάνουν στα 570 άλογα! Η ροπή είναι κοινή, αριθμώντας 1.051 «ατελείωτα» Nm. Οι τιμές ξεκινούν από τις 39.974 δολάρια (32.756 ευρώ) για τη βασική έκδοση του Standard Range, για να ανέλθουν μέχρι περίπου τις 90.474 δολάρια (80.243 ευρώ) για την πλουσιότερη του Extended Range. Τιμές που δεν περιλαμβάνουν τα προνόμια αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σημειωτέον, αναλόγως πολιτείας και κατά περίπτωση οι επιδοτήσεις/φοροελαφρύνσεις μπορούν να φτάσουν τις 13.000 δολάρια!

Get it on Google Play Download on the App Store