Ποιο είναι το μοναδικό νέο VW χωρίς turbo;

H VW είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους turbo κινητήρες, αφού πλέον όλα τα μοντέλα της προσφέρονται με υπερτροφοδοτούμενα μηχανικά σύνολα βενζίνης TSI και πετρελαίου TDI -πλην ενός- και φυσικά εκτός των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Νέο αυτοκίνητο με 200 άλογα στη χαμηλότερη τιμή

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο πρώτος TSI έκανε την εμφάνισή του το Σεπτέμβριο του 2005 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης στο Golf GT. Ήταν ο 1.4 TSI με διπλό υπερσυμπιεστή (turbocharger και supercharger) και ισχύ 170 ίππων. Σήμερα, η VW διαθέτει μια ευρεία γκάμα μοτέρ TSI, συνδυασμένα και με υβριδική τεχνολογία.

Το ένα και μοναδικό VW που πωλείται με ατμοσφαιρικό μηχανικό σύνολο, είναι το VW Polo 1.0 MPI, το οποίο είναι παράλληλα το φθηνότερο σε τιμή μοντέλο της γερμανικής φίρμας. Ο 3κύλινδρος αυτός κινητήρας αποδίδει 80 ίππους στις 6.200 σ.α.λ. και 95 Nm ροπής στις 3.750 σ.α.λ., ενώ συνδυάζεται με ένα σωστής κλιμάκωσης μηχανικό κιβώτιο 5 ταχυτήτων. Η διάταξή του είναι όσο κοντή χρειάζεται για να κρατάει το μοτέρ εντός ωφέλιμου φάσματος, αλλά και τόσο μακριά ώστε να διατηρεί ταχύτητες των 130 χλμ./ώρα, χωρίς να δουλεύει σε υψηλές στροφές και να ενοχλεί με θόρυβο τους επιβάτες.

Δείτε ακόμα: Το καλύτερο αυτοκίνητο στις 12.990 ευρώ

Παρά τη χαμηλή ροπή (λόγω έλλειψης turbo), ο 1.0 MPI ξαφνιάζει ευχάριστα με την ελαστικότητά του, αφού καταφέρνει και τραβάει ακόμα και από τις 1.100 σ.α.λ. Γεγονός που διευκολύνει στις αστικές μετακινήσεις, γιατί αποφεύγονται τα συχνά κατεβάσματα ταχυτήτων. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε όσους κυνηγούν τις επιδόσεις, καθώς προσφέρει επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 15,4 δλ. και τελική 171 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση συγκρατείται σε λογικά επίπεδα, με μέση δοκιμής στα 6,9 λτ./100 χλμ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της VW, η μεικτή κατανάλωση είναι 4,5 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 104 γρ./χλμ. (5,5 λτ./100 χλμ. και 124 γρ./χλμ. με WLTP).

To VW Polo 1.0 MPI πωλείται στην τιμή των 14.950 ευρώ, να και αυτή την περίοδο υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα μέσω της υπηρεσίας online παραγγελίας, σε τιμές που ξεκινούν από 13.571 ευρώ. Στο βασικό του εξοπλισμό ανήκουν 6 αερόσακοι, αυτόνομη πέδηση, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός – πίσω, ηλεκτρικοί καθρέπτες, οθόνη αφής 6,5 ιντσών, εμπρός προβολείς, αισθητήρας φώτων και air condition.

Δείτε ακόμα: Τα αυτοκίνητα με κατανάλωση 3 ευρώ/100 χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store