Πώς η Ford θωρακίζει τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου;

Η Ford δοκιμάζει τη χρήση ειδικών ηχείων που θα δηλώνουν την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζουν οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου, όπως πεζοί και ποδήλατα, ως έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού.

Οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν επίσης διαισθητικούς ήχους όπως κουδούνια ποδηλάτων, βήματα και θορύβους οχημάτων για να προειδοποιούν τους οδηγούς όταν βρίσκονται κοντά άλλοι χρήστες του δρόμου. Ουσιαστικά γίνεται έξυπνη χρήση του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου μέσω της τεχνολογίας Directional Audio Alerts, όπου και θα γίνεται ξεκάθαρη η θέση που βρίσκονται άλλοι χρήστες του δρόμου ή πεζοί. Τα οχήματα Ford που ενσωματώνουν τις προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού, χρησιμοποιούν μια σειρά αισθητήρων οι οποίοι αναγνωρίζουν πότε πεζοί, δικυκλιστές ή άλλα οχήματα βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις και, εάν χρειαστεί, εφαρμόζουν πέδηση έκτακτης ανάγκης. Η τεχνολογία Directional Audio Alert εξελίσσει αυτές τις προειδοποιήσεις ένα βήμα παραπέρα, χάρη στο λογισμικό που δημιούργησε η μάρκα. Το λογισμικό αυτό αξιοποιεί τις πληροφορίες από τους αισθητήρες για να επιλέξει τον κατάλληλο ήχο ο οποίος αναπαράγεται μέσω του ηχείου που βρίσκεται πλησιέστερα στο εμπόδιο.

Δοκιμές σε περιβάλλον προσομοίωσης έδειξαν ότι οι οδηγοί μέσω του Directional Audio αναγνώριζαν σωστά το είδος και την πηγή του κινδύνου στο 74% των περιπτώσεων. Ακόμα και η εκπομπή ενός συνηθισμένου ηχητικού τόνου από το κατάλληλο ηχείο επέτρεπε στον οδηγό να αναγνωρίζει σωστά τη θέση του αντικειμένου σε ποσοστό 70%. Οι μηχανικοί έφτιαξαν επίσης ένα σενάριο σε πραγματικές συνθήκες στην πίστα δοκιμών, με ένα όχημα να εξέρχεται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης, ένα πεζό να πλησιάζει και τα βήματα να προειδοποιούν. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανταποκρίθηκαν θετικά στον ήχο των βημάτων, κυρίως όταν η διαισθητική αυτή προειδοποίηση προήλθε μέσω ενός συγκεκριμένου ηχείου. Στο μέλλον, οι μηχανικοί πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο χωρικό ήχο, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις κινηματογραφικές αίθουσες και στα βιντεοπαιχνίδια, ο οποίος θα επιτρέψει στους οδηγούς να αναγνωρίζουν καλύτερα την πηγή του κινδύνου.

Get it on Google Play Download on the App Store