Πώς η Nissan δίνει τη μυρωδιά «καινουργίλας» (+video)

Η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και πολυδιήγητες. Αυτό το ευωδιάζον μείγμα πλαστικού, κόλλας και δέρματος και υφάσματος, που πλημμυρίζει τα ρουθούνια όποτε μπαίνεις σε εσωτερικό «βιτρίνας». Οι κατασκευαστές γνωρίζουν πόσο αρέσει αυτή η αίσθηση στο καταναλωτικό κοινό, για αυτό και αρκετοί διατηρούν ολόκληρα τμήματα που ασχολούνται αποκλειστικά με την εξέταση και ανάπτυξη των οσμών του εσωτερικού. Ένας από αυτούς είναι η Nissan.

Οι Ιάπωνες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πώς επικοινωνούν οι καμπίνες των νέων τους μοντέλων με τα ρινικά αισθητήρια, διατηρώντας εξειδικευμένους τεχνικούς που ασχολούνται εξ ολοκλήρου με αυτή τη δουλειά! Ο Ryunosuke Ino ανήκει στο εκλεκτό τιμ των «μυρωδιάδων» και όπως μας εξηγεί (πατήστε το «CC» στο video, για υπότιτλους), χρειάζεται ολόκληρη προετοιμασία πριν αρχίσει να εξετάζει τις οσμές της καμπίνας. Την προηγούμενη μέρα, για παράδειγμα, πρέπει να αποφύγει φαγητά με δυνατά αρώματα (βλέπε σκόρδο) και πολλά μπαχάρια (πιπέρια, κάρι κλπ), προκειμένου να διατηρήσει σε αναλλοίωτη φόρμα τους ρινικούς υποδοχείς.

Κατά την εξέταση της καμπίνας τώρα, ο Ino κυριολεκτικά χώνει τη μύτη του παντού! Στις πλάτες των καθισμάτων, στο ταμπλό, την κεντρική κονσόλα, στο εσωτερικό των χώρων μικροαντικειμένων (υποβραχιόνιο, ντουλαπάκι), το τιμόνι, τα σκιάδια, ακόμα και τα πατάκια. Κρατάει λεπτομερείς σημειώσεις για κάθε ένα και όπου εντοπίζει δυσοσμία, στέλνει ενημερωτικό email στον προμηθευτή. Ο Ino δηλώνει περήφανα πως τα στάνταρ της Nissan είναι τόσο υψηλά για την ποιότητα και το φινίρισμα του εσωτερικού, ώστε οτιδήποτε δεν πληροί τις προϋποθέσεις αντικαθίσταται. Ακόμα κι αν πρόκειται για λάθος μυρωδιά, δηλαδή, υπάρχει περίπτωση -κατόπιν συνεννόησης με τον προμηθευτή- να προχωρήσουν σε αντικατάσταση υλικού!

Αν νομίζετε πως η δουλειά του Ino, ή του Peter Karl Eastland που είχαμε δει στην ανάλυση του εσωτερικού στο νέο Qashqai, είναι εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας, σάς ενημερώνουμε πως απαιτείται ειδική πιστοποίηση της Nissan μέσω αναλόγων σεμιναρίων! Δεν γίνεσαι έτσι εύκολα «smellmaster» (o επίσημος τίτλος του πόστου).

Get it on Google Play Download on the App Store