Πώς στρίβει σήμερα στον τάρανδο η πρώτη A-Class; (+video)

To τεστ αποφυγής ταράνδου οφείλει πολλά στην πρώτη γενιά της Mercedes A-Class. Χάρις στα καμώματά της έγινε παγκοσμίως γνωστό, ενώ αποτέλεσε και την κύρια αιτία για την καθιέρωση των συστημάτων ελέγχου ευστάθειας.

Το 1997, το σουηδικό περιοδικό Teknikens Värld υπέβαλλε το γερμανικό μικρομεσαίο στη δοκιμασία της απότομης αλλαγής λωρίδας Το αποτέλεσμα;

Παρότι τότε δεν υπήρχε η σημερινή άνεση του ίντερνετ, τα νέα και η συγκεκριμένη φωτογραφία κυκλοφόρησαν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Βοήθησε σε αυτό η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία «σταύρωσε» την πρώτη γενιά της A-Class και βοήθησε στην ανάπτυξη δεσμών του αυτοκινήτου με χαρακτηρισμούς όπως «επικίνδυνο», «σκοτώστρα» και πολλά ακόμα. Η Mercedes αναγκάστηκε σε άρον άρον τοποθέτηση του ESP στο στάνταρ εξοπλισμό, μαζί με αλλαγές στην ανάρτηση, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορούσε από την υπόληψη του αυτοκινήτου.

Δυο δεκαετίες και πλέον αργότερα, η A-Class επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος». Περίπου… Ο τρόπος διεξαγωγής της δοκιμασίας μεταξύ Teknikens Värld και km77.c0m διαφέρει, με τους Ισπανούς να αναφέρουν πως σήμερα το τεστ είναι πιο δύσκολο. Συγκεκριμένα, το 1997 πρώτος και δεύτερος διάδρομος ήταν φαρδύτεροι και χωρίζονταν από μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, επιτρέποντας την επίτευξη μεγαλύτερων ταχυτήτων – αλλά και ενσταντανέ σαν το παραπάνω. Η A-Class επίσης διαφέρει. Εδώ έχουμε την κορυφαία έκδοση A210 Evolution, και μάλιστα με aftermarket αμορτισέρ. Αλλά δεν παύει να ιντριγκάρει το πώς θα συμπεριφερθεί στην απότομη αλλαγή λωρίδας.

Η A210 τελικά έστριψε απροβλημάτιστα, με 75 χλμ./ώρα και το ESP να επεμβαίνει υποδειγματικά. Υποστροφή και κλίσεις υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση στην έκταση του περιβόητου συμβάντος.

Get it on Google Play Download on the App Store