Πώς στρίβει στον τάρανδο σήμερα η Citroen Xantia; (+video)

Η «Ξανθιά» της Citroen είναι ένα από τα αυτοκίνητα που θα μνημονεύονται επί πολλά χρόνια ακόμα για τον τρόπο που στρίβει. Το γαλλικό σεντάν, ιδίως στις εκδόσεις με την υπερ-εξελιγμένη ανάρτηση Activa, έχει καταγράψει ρεκόρ και θεωρείται μέχρι σήμερα αξεπέραστο σε ορισμένα σημεία των δυναμικών χαρακτηριστικών. Πώς τα πάει, όμως, με 20 και πλέον χρόνια στην πλάτη;

Το km77.com πήρε τρεις Xantia διαφορετικών εκδόσεων και χρονολογιών, προκειμένου αφενός να διαπιστώσει πώς συμπεριφέρονται σε σχέση με τα σύγχρονα αυτοκίνητα, αφετέρου να δουν αν μπορούν να επαναλάβουν την αξεπέραστη επίδοση των Σουηδών συναδέλφων τους, από το Teknikens Värld. Το 1999, πίσω από το τιμόνι μιας Xantia Activa V6, ολοκλήρωσαν το τεστ αποφυγής ταράνδου με ταχύτητα 85 χλμ./ώρα, ρίχνοντας 5 χλμ./ώρα μέχρι στη Ferrari Testarossa! Η επίδοση αυτή κρατάει μέχρι σήμερα, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι Ισπανοί, η δοκιμασία της απότομης αλλαγής λωρίδας έχει διαφοροποιηθεί από τότε. Συγκεκριμένα, πρώτος και δεύτερος διάδρομος ήταν φαρδύτεροι και χωρίζονταν από μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, επιτρέποντας την επίτευξη μεγαλύτερων ταχυτήτων.

Πώς τα κατάφεραν, λοιπόν, οι Xantia στην πιο δύσκολη πίστα του km77.com; Λαμβάνοντας υπόψη πως η νεότερη μεταξύ τους είναι 22 ετών και η μεγαλύτερη 28, εξαιρετικά! Πρεσβύτερη είναι η πράσινη, που είναι η  2.0 16V 155 PS και μας έρχεται από το 1993, με την υδροπνευματική ανάρτηση Hydractive II. Οι άλλες δύο έχουν την πιο εξελιγμένη Activa, με την κόκκινη να πρόκειται για μια Turbo 150 PS από το 1997 και την ασημί μια HDi του 1999. Τα ελαστικά προφανώς δεν έχουν μείνει τα πρώτης τοποθέτησης, αλλά παραμένουν στις εργοστασιακές διαστάσεις. Με αυτά κατά νου, αλλά και τη σημαντικότατη επισήμανση της απουσίας συστήματος ελέγχου ευστάθειας, τα 73 χλμ./ώρα της Turbo Activa -που ήταν η καλύτερη μεταξύ των τριών- είναι πέρα για πέρα αξιοσέβαστη επίδοση.

Get it on Google Play Download on the App Store