Πόσα άλογα βγάζει ένα Datsun Cherry του ’79; (+video)

Η Datsun ήταν μια από τις πιο αγαπημένες μάρκες αυτοκινήτων στην Ελλάδα -και όχι μόνο- ενώ τα μοντέλα της έχουν γίνει συνώνυμα της αξιοπιστίας. Στη χώρα μας έχουν ταυτιστεί με τα αγροτικά, όμως και τα επιβατικά δεν πήγαν καθόλου πίσω σε πωλήσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το Cherry.

Δείτε ακόμα: Σας έχει λείψει το «ελληνικό» Nissan Sunny;

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 και επεφύλασσε ιστορικές αλλαγές για ολόκληρη τη Nissan, ενώ μέχρι την 3η του γενιά είχε καθιερωθεί στην αγοραστική συνείδηση ως ένα «αλεξίσφαιρο» μικρό οικογενειακό. Τότε εμφανίστηκε το -κοσμοϊστορικής σημασίας για την Ελλάδα- Cherry N10, που άνοιξε την αυλαία για το εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο! Η συναρμολόγηση ξεκίνησε το 1980, με δυο κινητήρες: έναν 1.000άρη 45 ίππων και έναν 1.200άρη 52 ίππων. Αμφότεροι έγιναν «σουξέ» στους ελληνικούς δρόμους, με το 1.2 να κερδίζει στις προτιμήσεις και τις επιδόσεις. Όχι ότι με 16,8 δλ. για τα 100 χλμ./ώρα από στάση ράγιζε την άσφαλτο, αλλά για οικονομικό αυτοκίνητο με 4άρι χειροκίνητο μια χαρά ήταν – όπως και τα 140 χλμ./ώρα τελικής.

Διαβάστε επίσης: Πόσα άλογα κρατάει η Alfa Romeo 33 1.7; (+video)

Πόσα από το νεύρο του μοτέρ έχει απομείνει σήμερα, 40 χρόνια μετά την πρώτη μιζιά; Τα αποτελέσματα στο δυναμόμετρο όχι μόνο δεν απογοητεύουν, αλλά προκαλούν έκπληξη – και μαζί, ένα μεγάλο χαμόγελο στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Το Cherry που θα παρακολουθήσουμε προέρχεται από σέρβις και είναι σχολαστικά συντηρημένο, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Μια φροντίδα που εξαργύρωσε στα ράουλα, δείχνοντας 52,5 ίππους και 82 Nm. Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει χάσει ισχύ, αλλά έχει κερδίσει κιόλας μισό ίππο και 4 Nm!

Get it on Google Play Download on the App Store