Πόσο γερή λαμαρίνα είχαν τα παλιά αυτοκίνητα; (+video)

Ακόμα και σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι τα παλιά αυτοκίνητα είναι πιο ασφαλή από τα καινούργια, γιατί είχαν γερή λαμαρίνα. Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ακούσει από τους πατεράδες και παππούδες τη γνωστή φράση ότι το τάδε αυτοκίνητο «είναι βαρύ, έχει γερή λαμαρίνα», εννοώντας ότι είναι σταθερό στο δρόμο γιατί είναι βαρύ και ότι η γερή λαμαρίνα το κάνει ασφαλές σε μια σύγκρουση.

Δείτε ακόμα: Πόσο κοστίζουν τα ηλεκτρονικά σε ένα αυτοκίνητο;

Σήμερα όμως δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να μειώσουν το βάρος των αυτοκινήτων τους προς όφελος των επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου, ενώ είναι σημαντικά πιο σταθερά στο δρόμο από τα παλαιότερα. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ασφαλή σε μια σύγκρουση, ακόμα και όταν η λαμαρίνα τους είναι πολύ ελαφριά.

Δείτε ακόμα: Ποια αυτοκίνητα μένουν από βλάβη στο δρόμο

Βέβαια δεν είναι μόνο οι αερόσακοι που σώζουν ζωές στα καινούργια αυτοκίνητα, αφού μεγάλο ρόλο παίζει η δομή του πλαισίου, η ποιότητα του ατσαλιού, οι σωστά σχεδιασμένες ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης κ.λπ. Αν ένα πλαίσιο δεν είναι σωστά δομημένο και με τα κατάλληλα υλικά κατασκευασμένο, τότε οι αερόσακοι αποτελούν περισσότερο ένα… διακοσμητικό στοιχείο, όπως έχουμε δει σε παλαιότερα crash tests.

Δείτε ακόμα: Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με αερόσακο γονάτων;

Το πόσο γερή λαμαρίνα είχαν τα παλιά αυτοκίνητα σε σχέση με τα πιο καινούργια, αποδεικνύεται έμπρακτα και από τα σοκαριστικά βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Get it on Google Play Download on the App Store