Πόσο κάνει το εθνικό αυτοκίνητο της Τουρκίας;

Το Δεκέμβρη του 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε παρουσιάσει τα πρωτότυπα Togg σε μορφή σεντάν και SUV, υλοποιώντας ένα προσωπικό όνειρο 60 ετών. Σήμερα, κοντά 3 χρόνια αργότερα, δηλώνει πως το «εθνικό αυτοκίνητο της Τουρκίας» βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη παραγωγής και ανακοινώνει την τιμή του.

Ο Ερντογάν μίλησε πριν λίγες ημέρες στο TRT (η τουρκική ΕΡΤ) για το πρώτο αυτοκίνητο της Turkey’s Automobile Initiative Group, τονίζοντας τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη γειτονική χώρα. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10%, για οχήματα που δεν ξεπερνούν τα 160 kW (218 ίπποι) ισχύος, είναι το κυριότερο εξ αυτών. Ένα μέτρο που μοιάζει να πάρθηκε για να προωθήσει το Togg και να κατεβάσει την τιμή του, ισχυροποιώντας τη θέση του απέναντι στον ανταγωνισμό.

Το SUV θα διατίθεται σε δυο διαφορετικές εκδόσεις ισχύος, με μονό και διπλό ηλεκτροκινητήρα. Η πρώτη περίπτωση αφορά τις βασικές εκδόσεις και περιλαμβάνει ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα, με απόδοση 200 ίππων, ενώ η δεύτερη αποκτά κινητήρα και στον εμπρός άξονα. Το δικινητήριο και τετρακίνητο Togg αποδίδει 400 ίππους, ωστόσο -κομμάτι κυριολεκτικά- «όλα τα λεφτά» είναι το πισωκίνητο. Αυτό δηλαδή που αξιοποιεί πλήρως τη φορολογική ελάφρυνση, όντας αρκετά κάτω από το όριο των 218 ίππων.

Σύμφωνα με τον επί 19 χρόνια πολιτικό ηγέτη της Τουρκίας (2003-2014 πρωθυπουργός, 2014-σήμερα πρόεδρος), η υλοποίηση του οράματός για ένα αμιγώς τουρκικό αυτοκίνητο θα ξεκινά από τις 700.000 λίρες (38.240 ευρώ). To κορυφαίο Togg SUV (ακόμα δεν έχει «βαπτιστεί») θα εκκινεί λίγο πάνω από τις 900.000 λίρες (49.170 ευρώ) και απώτερο σκοπό να κρατηθεί κάτω από το εκατομμύριο, ακόμα και στην πιο πλουσιοπάροχη έκδοση. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την παραγωγή να ξεκινά στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται στις αρχές του επόμενου. Στα μέσα του 2023, κι αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τον προγραμματισμό για το SUV, θα μπει στο παιχνίδι και το σεντάν.

Get it on Google Play Download on the App Store