Πόσο κάνει τώρα η «φθηνότερη» Alfa Romeo;

Μία από τις πιο ιστορικές μάρκες αυτοκινήτου στην Ευρώπη είναι η Alfa Romeo, η οποία μετράει 112 έτη από την ίδρυσή της (24 Ιουνίου 1910) και έχει γίνει συνώνυμη του σπορ ταπεραμέντου και τις φινέτσας. Πριν από μερικά χρόνια στη γκάμα της περιλαμβάνονταν πιο προσιτά στο ευρύ κοινό μοντέλα, όπως ήταν η MiTo, η Giulietta και πιο πριν η 147. Επίσης, διέθετε τη μεσαία 159, τις κουπέ Brera και GT, την κάμπριο Spider, τη μεγάλη 166 κ.λπ. Φέτος, με την πολυαναμενόμενη παρουσίαση της Tonale, αναμένεται να τονωθούν οι πωλήσεις της Μιλανέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σήμερα, η οικογένεια της «Alfa» έχει συρρικνωθεί στις Giulia και Stelvio, απευθυνόμενες σε ένα ειδικό κοινό, που αναζητά πολυτέλεια αλλά με πολλές δόσεις δυναμισμού σε εμφάνιση και οδηγικά χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα, το 2021 αποτέλεσε με διαφορά την καλύτερη χρονιά για τα δύο μοντέλα σε εμπορικό επίπεδο, με τις ταξινομήσεις να παρουσιάζουν αύξηση άνω του 50% σε σχέση με την καλύτερη μέχρι τώρα επίδοση, ενώ συγκριτικά με την περασμένη χρονιά ο αριθμός των παραγγελιών και ταξινομήσεων ήταν υπερ-δεκαπλάσιος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η επίδοση των δύο Alfa Romeo φέρνει την Ελλάδα μέσα στις πρώτες πέντε χώρες με υψηλότερο μερίδιο για τη μάρκα στις αντίστοιχες κατηγορίες, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονική αγάπη του Ελληνικού κοινού για την ιταλική φίρμα και την απόλαυση της οδήγησης. Στην εμπορική επιτυχία σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων παραγωγής της μάρκας, καθώς διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα το χρόνο παράδοσης.

Συγκεκριμένα, ακολουθώντας μια απόλυτα εξατομικευμένη διαδικασία στην παραγωγή, αλλά και την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, ο πελάτης μιας Giulia ή Stelvio διαμορφώνει εξαρχής το αυτοκίνητό του σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Αυτή η «Tailor to fit», συμβάλει και στην ομαλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής, όπου παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, η Alfa Romeo, έχει εξασφαλίσει την εύρυθμη ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών, έτσι ώστε από την τοποθέτηση της παραγγελίας, μέχρι την παράδοση στον πελάτη να μεσολαβούν κατά μέσο όρο μόλις 100 ημέρες.

Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή, η πιο προσιτή Alfa Romeo, είναι η Giulia 2.0 Super στις 43.500 ευρώ. Αναμφίβολα πολλά χρήματα, ωστόσο συγκριτικά με άλλα premium μεσαία sedan έχει χαμηλότερη τιμή, ενώ είναι άκρως γοητευτική σχεδιαστικά και συναρπαστική σε οδική συμπεριφορά. Γεγονός που συμβάλλουν το υψηλής ακαμψίας και ιδανικά ζυγισμένο πλαίσιο, οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, το κοφτερό τιμόνι και ο δυνατός κινητήρας των 200 ίππων και 330 Nm ροπής. Παράλληλα, η κίνηση στους πίσω τροχούς περνάει μέσω ενός 8τάχυτου κιβωτίου, με 0-100 χλμ./ώρα σε 6,6 δλ., μέγιστη ταχύτητα 230 χλμ./ώρα, μεικτή κατανάλωση 7,3 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 165 γρ./χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store