Πού έχει φτάσει μετά από 4 χρόνια το Tesla Roadster;

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα θυμάστε το εγχείρημα του Elon Musk πριν από τέσσερα χρόνια, όπου εκτόξευσε τον πύραυλο SpaceX Falcon Heavy με ένα Tesla Roadster πάνω του και τον Starman στο τιμόνι.

Τέσσερα χρόνια μετά, σύμφωνα με τους αστρονόμους απέχει παραπάνω από 377 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας φτάσει πιο κοντά στον πλανήτη Άρη. Λίγο μετά την εκτόξευση του Tesla Roadster στο διάστημα, το site WhereisRoadster παρακολουθεί τις κινήσεις του χρησιμοποιώντας δεδομένα της NASA. Τα στοιχεία έχουν καταγράψει πως το Roadster απομακρύνεται από τη Γη με ταχύτητα που αγγίζει τα 6.005 χλμ./ώρα, ενώ ταυτόχρονα κινείται προς τον Άρη με ταχύτητα που αγγίζει τα 27.955 χλμ./ώρα. Την παρούσα χρονική στιγμή το Roadster απέχει λιγότερο από 320 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Άρη, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερες από 2,62 περιστροφές γύρω από τον ήλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, το Tesla Roadster δεν είναι πιθανό να περάσει κοντά από άλλο πλανήτη μέχρι το 2035, όταν θα περάσει ξανά από τον Άρη. Μιλώντας στο CNN ο αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, είπε ότι το Tesla κατά πάσα πιθανότατα είναι σε ένα κομμάτι, αλλά σίγουρα έχει υποστεί ζημιές από συγκρούσεις με μετεωρίτες.

Ενδιαφέρον έχει βέβαια το γεγονός πως οι αστρονόμοι έχουν να δουν το Roadster στα τηλεσκόπια τους από τον Μάρτιο του 2018. Όπως ανέφερε ο καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Hanno Rein, «Δεν υπάρχει μεγάλη επιστημονική αξία στη μελέτη της τροχιάς του. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακριβό κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών». Μια ακαδημαϊκή εργασία υπολόγισε ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης του Tesla Roadster με τη Γη μέσα στα επόμενα 15 εκατομμύρια χρόνια είναι περίπου 22%. Οι δε πιθανότητες να συντριβεί στην Αφροδίτη ή τον Ήλιο είναι 12%. Από την πλευρά του, ο Elon Musk είχε πει το 2018 ότι ελπίζει οι άνθρωποι να έχουν ως τότε ήδη δημιουργήσει οικισμούς σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και κάποιοι απόγονοί τους να μπορέσουν να σύρουν το Roadster πίσω σε ένα μουσείο.

Get it on Google Play Download on the App Store