«Πρίζωσε» τον τάρανδο το VW ID.4 (+video)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αποδείξει πως δεν «σκιάζονται» απέναντι στο τεστ αποφυγής ταράνδου και το VW ID.4 δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το γερμανικό crossover υπεβλήθη στη δοκιμασία απότομης αλλαγής λωρίδας από το km77.com και τα πήγε αρκετά καλά, δεδομένου ότι μιλάμε για αυτοκίνητο άνω των 2 τόνων. Με ελαστικά Bridgestone Turanza ECO 235/45/ R21 μπροστά και 255/40/ R21 πίσω, δεν κατάφερε να περάσει στην πρώτη προσπάθεια και τα 75 χλμ./ώρα για δύο κώνους (τον πρώτο εσωτερικό του δευτέρου διαδρόμου και τον αντίστοιχο του τρίτου). Με 2 χλμ./ώρα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, έχοντας και τον πίσω άξονα σε ρόλο-κλειδί (πισωκίνητο γαρ), καθότι με το ελεγχόμενο γλίστρημά του «ίσιωσε» την τροχιά με ταυτόχρονη εξουδετέρωση της υποστροφής και έκανε τις εναλλαγές πορείας ομαλότερες. Οι κλίσεις παρέμειναν σε αναλογικά χαμηλά επίπεδα καθ’ όλες τις προσπάθειες, συνδράμοντας στην αποτελεσματική λειτουργία του ESC.

Μοναδική παραφωνία το πέρασμα στα 71 χλμ./ώρα, όπου το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας επενέβη πανικόβλητο και μπλόκαρε τον πίσω δεξί τροχό, καταστρέφοντας την ισορροπία του πλαισίου και κάνοντας απρόβλεπτες τις αντιδράσεις του αυτοκινήτου. Με εξαίρεση αυτό το μεμονωμένο περιστατικό, οι δοκιμαστές ανέφεραν στα θετικά τις μικρές κλίσεις και την εύκολα ελέγξιμη συμπεριφορά, αναφέροντας παράλληλα πως τα ελαστικά χαμηλής τριβής -παρόλο το φαρδύ πέλμα- χάνουν  σχετικά εύκολα πρόσφυση. Επιπλέον, τα πήγε καλύτερα από το VW Golf.

Get it on Google Play Download on the App Store