Πρόστιμο 6.000€ σε οδηγούς που δεν ανάβουν a/c

Ο κλιματισμός ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο κυκλοφορούν χιλιάδες παλαιότερα αυτοκίνητα χωρίς το απαραίτητο αυτό στοιχείο άνεσης αλλά και κατά επέκταση, ασφάλειας. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ορισμένοι οδηγοί ενώ έχουν air condition δεν το ανάβουν, για να μην κάψουν ελάχιστο επιπλέον καύσιμο. Έτσι όμως, ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες θέτουν τον εαυτό τους (και των υπολοίπων) σε κίνδυνο, γιατί η θερμοπληξία καραδοκεί και γενικότερα η οδήγηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη λόγω και της εφίδρωσης.

Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι καύσωνες, δεν είναι «προνόμιο» μόνο των χωρών του Νότου, αλλά πλέον και πιο Βόρειων κρατών της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς μπορεί να έχουμε εξοικειωθεί με τη ζέστη και να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, όμως εκεί δεν είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες συνθήκες. Θεωρείται μάλιστα ότι μόνο το 5% των βρετανικών σπιτιών διαθέτουν κλιματισμό, όταν για παράδειγμα στην Ελλάδα κάθε δωμάτιο έχει το δικό του air condition.

H Μ. Βρετανία κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ άνω των 40 βαθμών Κελσίου (40,2 μετρήθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου), με αποτέλεσμα να ανασταλούν πτήσεις γιατί μέρος του αεροδιαδρόμου έλιωσε! Επιπλέον, εκατοντάδες αναχωρήσεις τρένων ακυρώθηκαν και οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να παραμένουν σε όσο το δυνατόν πιο δροσερά μέρη.

Βαριές «καμπάνες» ισχύουν για τους οδηγούς στη Μ. Βρετανία, όπου σύμφωνα με το άρθρο 237 του νόμου περί κυκλοφορίας, ορίζει ότι το όχημα πρέπει να είναι καλά κλιματιζόμενο και αεριζόμενο για να αποφευχθεί η υπνηλία κατά την οδήγηση. Προτρέπουν τους οδηγούς να έχουν κατά νου ότι η οδήγηση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ πιο δύσκολη και μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Ως εκ τούτου, η μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τον κλιματισμό, τιμωρείται με πρόστιμο έως και 5.000 λιρών (σχεδόν 6.000 ευρώ).

Σίγουρα αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ισχύει και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στη δική μας, για όσους ανεγκέφαλους οδηγούν με «40άρια» χωρίς κλιματισμό και θέτουν σε κίνδυνο πολλές ζωές.

Get it on Google Play Download on the App Store