Πτώχευσε ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Άδοξο και γρήγορο τέλος είχε νεοανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού λίγα χρόνια μετά την έναρξή της, πτώχευσε. Πρόκειται για την Ολλανδική μάρκα Lightyear, η οποία είχε ανακοινώσει από το 2019 την παρουσίαση ενός μοντέλου με ηλεκτρική κίνηση, αλλά και με φωτοβολταϊκά πάνελ στο εμπρός καπό και στην οροφή, για τη φόρτιση των μπαταριών.

Το πρώτο αυτοκίνητο, το Lightyear 0 παρουσιάστηκε σε έκδοση παραγωγής τον Δεκέμβριο του 2022, με τιμή εκκίνησης το πολύ υψηλό ποσό των 119.000 ευρώ! Τιμή απαγορευτική και εκτός συναγωνισμού. Ασυνήθιστος είναι και ο σχεδιασμός του ειδικά στο τελείωμα του μεγάλου αμαξώματος των 5.083 χλστ. μήκους. Δεν είναι τυχαίος, αφού με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,175, πρόκειται για το πιο αεροδυναμικό τετράτροχο παραγωγής στον πλανήτη, αλλά και όλων των εποχών! Παράλληλα είναι κατασκευασμένο από πολύ ελαφριά υλικά, με αποτέλεσμα να ζυγίζει μόλις 1.575 κιλά, όταν για παράδειγμα το VW ID.3 των 4.261 χλστ. μήκους έχει βάρος 1.813 κιλά.

To Lightyear 0 διαθέτει τέσσερις μικρούς ηλεκτροκινητήρες ενσωματωμένους σε κάθε τροχό, που παράγουν συνδυαστικά 177 ίππους. Με την αναλογικά μικρή μπαταρία των 60 kWh η αυτονομία του φτάνει τα 625 χλμ. και τα ηλιακά πάνελ μπορούν να προσφέρουν έως 70 χλμ. σε μια ηλιόλουστη μέρα. Η επιτάχυνση στα 0-100 χλμ. επιτυγχάνεται σε 10 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 160 χλμ./ώρα. Αναμφίβολα πολύ μέτρια νούμερα για ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο.

Η κατασκευή του γίνονταν από μια εταιρία στη Φινλανδία, όμως τόσο οι πωλήσεις όσο και η παραγωγή του αποδείχθηκαν φιάσκο. Παραγγέλθηκαν λιγότερα από χίλια τέτοια αυτοκίνητα, ωστόσο μόνο ένα την εβδομάδα κατασκευάζονταν. Φέτος τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε ένα νέο και μικρότερο μοντέλο, το Lightyear 2, με τιμή που υπολογίζονταν στις 41.000 ευρώ και αυτονομία έως και 800 χιλιόμετρα. Σίγουρα πολύ πιο ανταγωνιστικό, αλλά το μέλλον του όπως και της εταιρείας σταμάτησε από την πτώχευση που εγκρίθηκε. Τώρα για το αν θα εξαγοράσει κάποιος άλλος την Lightyear είναι ακόμα άγνωστο και μάλλον πολύ δύσκολο. Ίσως αν ξεκινούσε πρώτα από το Lightyear 2 να είχε ένα καλύτερο μέλλον.

Get it on Google Play Download on the App Store