Σε ποια χώρα απαγορεύεται και να βλέπεις κόντρες;

Οι οδηγικές ανωριμότητες είναι παγκόσμιο πρόβλημα, όχι ελληνικό. Οι κόντρες, τα burnouts, οι «σβούρες» και τα drift σε δημόσιους δρόμους προκαλούν προβλήματα παντού, με τον κίνδυνο δυστυχήματος να ελλοχεύει σε κάθε μέτρο. Στα events αυτά, ωστόσο, ευθύνη δεν έχουν μόνο οι οδηγοί, αλλά και το φιλοθεάμον κοινό. Τα πλήθη που μαζεύονται δίνουν τροφή σε τέτοιες συμπεριφορές, με την Αυστραλία να γίνεται η πρώτη χώρα που παίρνει μέτρα και κατά αυτών.

Η τοπική κυβέρνηση του Queensland συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως λαμβάνει μέτρα μηδενικής ανοχής απέναντι στους «κάγκουρες» παραβάτες του Κ.Ο.Κ., αλλά και όσων τους παροτρύνουν με τη θέαση των δραστηριοτήτων τους. Η επικίνδυνη οδήγηση, οι αυτοσχέδιοι αγώνες, η παρακώλυση της κυκλοφορίας, η δυνατή μουσική, τα burnouts/donuts, η υπερβολική ταχύτητα και γενικά ό,τι συνδέεται με τον όρο «ανευθυνότητα», έτσι κι αλλιώς διωκόταν από το νόμο. Πλέον, όμως, μπαίνουν στο «κάδρο» και όσοι καμαρώνουν.

Η αναθεωρημένη νομοθεσία των Αυστραλών διώκει πια και τους θεατές όλων των ανωτέρω παρανομιών, με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 6.000 τοπικών δολαρίων (3.630 ευρώ)! Ουδένας εξαιρείται από την τσιμπίδα του νόμου, καθώς στο Queensland είναι αδίκημα:

-Η συμμετοχή και παρουσία σε δραστηριότητες επικίνδυνης οδήγησης

-Η διοργάνωση και προώθηση σχετικών events, καθώς επίσης η παρότρυνση προς τρίτους για συμμετοχή σε αυτές

-Η φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων

-Η κάθε είδους απόκρυψη της πινακίδας κυκλοφορίας ή η κατοχή πλαστών

Στο τελευταίο σκέλος περιλαμβάνεται μέχρι η κατοχή έξτρα ελαστικών (σ.σ. φθαρμένων ως επί το πλείστον), που χρησιμοποιούνται για τέτοιες περιστάσεις. Αν δηλαδή κουβαλάει κάποιος μια δυάδα «σωμένα» πίσω λάστιχα για drift ή burnout, τότε τιμωρείται. Η δήλωση του αρχηγού της αστυνομίας στο Queensland, Mark Ryan, τα λέει έξω από τα δόντια: «Αν ρημάζεις τους δρόμους μας, θα ρημάξουμε το αυτοκίνητό σου. Αν συμπεριφέρεσαι με αντικοινωνικό τρόπο και θέτεις σε κίνδυνο τις ζωές άλλων, τότε αυτόματα γίνεσαι στόχος της αστυνομίας. Χάνονται πολλές ζωές στους δρόμους. Οι καγκουριές θα αντιμετωπίζονται με μηδενική ανοχή».

Get it on Google Play Download on the App Store