Στην παραγωγή ιπτάμενο αυτοκίνητο από τη Stellantis!

Αυτό που φαντάζονταν ο κόσμος στις δεκαετίες του 70 και 80 για το 2020 στις ταινίες, ότι δηλαδή θα έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα, γίνεται πραγματικότητα από τη Stellantis. Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για κάποιο πρωτότυπο. Ο κολοσσός της αυτοκίνησης πράγματι θα βάλει στην παραγωγή ένα τροχήλατο πετούμενο!

Όπως εύκολα διακρίνουμε από τις φωτογραφίες βέβαια, η κατασκευή δεν θυμίζει σε τίποτα κανονικό αυτοκίνητο. Περισσότερο σε ελικόπτερο με φτερά φέρνει, στα οποία φιλοξενούνται 6 ζευγάρια από έλικες έκαστο. Συνολικά, δηλαδή, έχουμε 12 κινητήρες να φροντίζουν για τις πτήσεις του Archer Midnight. Ενός τροχοφόρου οχήματος που μπορεί να απογειωθεί, να προσγειωθεί και να ταξιδέψει στον αέρα χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια (eVTOLs – electric take-off and landing vehicle). To Midnight εξελίσσονταν επί τρία χρόνια, με τις Stellantis και Archer Aviation να συνεργάζονται σε όλα τα στάδια για τη δημιουργία του.

 

Το Midnigh φέρει 12 ηλεκτροκινητήρες (6 ανά φτερό), οι οποίοι αντλούν ενέργεια από 6 μικρές συστοιχίες μπαταριών που βρίσκονται στα φτερά και ανάμεσα στα ζευγάρια των κινητήρων. Πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά δεν ανακοινώνονται ακόμα, με την αυτονομία να περιορίζεται στα 32 χλμ. και τη φόρτιση μεταξύ των πτήσεων να διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Δεν μπορεί να ταξιδέψει μακριά, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να μεταφέρει μέχρι 4 επιβάτες (3 συν τον πιλότο) και βάρος έως 454 κιλά. Οι μηδενικές εκπομπές ρύπων και η ησυχία στη λειτουργία είναι τα αδιαφιλονίκητα προτερήματά του, την ώρα που το οικολογικό προφίλ του αποτυπώνεται και στην γεμάτη ανακυκλωμένα υλικά καμπίνα.

Η United Airlines είναι ο πρώτος πελάτης των Archer και Stellantis, έχοντας παραγγείλει 100 Midnight για να τα χρησιμοποιήσει ως ιπτάμενα ταξί. Ακόμα έχει δρόμο μπροστά του πάντως, καθώς θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την FAA ((Federal Aviation Administration, ή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Η.Π.Α.) πρώτα. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, οι πρώτες εμπορικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2025. Η παραγωγή του, τέλος, θα λαμβάνει χώρα στο νέο εργοστάσιο της Archer, στην Τζόρτζια.

Get it on Google Play Download on the App Store