Στο σφυρί undercover Mazda MX-5 V8 340 ίππων

Τα αυτοκίνητα που έχουν γκάζι και δυνατότητες, αλλά δεν το δείχνουν, είναι μια ξεχωριστή, πολύ αγαπημένη κατηγορία τετράτροχων. «Sleepers» τα λένε Άγγλοι και Αμερικανοί, «undercover» ή «κρυφούς τιμωρούς» εμείς. Όποιον χαρακτηρισμό και να διαλέξεις, θα ταιριάξει γάντι σε αυτό το γαλάζιο Mazda MX-5 NB.

To ιαπωνικό roadster ξεκίνησε την καριέρα του ως ένα καλοεξοπλισμένο 1.8, με τα 146 του άλογα, το μπλοκέ του διαφορικό πίσω, το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και τις όμορφες 16άρες ζάντες. Ένα εξαιρετικά καλοστημένο αυτοκίνητο, που παράλληλα μπορούσε να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 8 κάτι δευτερόλεπτα και να φτάσει μέχρι τα 208 χλμ./ώρα. Μια χαρά επιδόσεις για την ισχύ του, αλλά πολλοί δεν ικανοποιούνται. Κάποιοι εξ αυτών, παίρνουν το δρόμο της υπερτροφοδότησης. Κάποιοι άλλοι, εκείνον του τροπέτου. Στη δεύτερη περίπτωση, ειδικά στην Αμερική, δεν είναι λίγα τα MX-5 με V8 κινητήρες!

Το συγκεκριμένο, φερ’ ειπείν, διαθέτει κάτω από το καπό ένα 5.7 LS1 V8 από παλιότερη γενιά της Camaro (κι ας γράφει Corvette στα καπάκια). Εργοστασιακά, απέδιδε 314 ίππους και 461 Nm ροπής – υπερδιπλάσια νούμερα από εκείνα του MX-5, δηλαδή. Ούτε αυτά ήταν αρκετά για τον κάτοχό του, ο οποίος άλλαξε την εξάτμιση και την πολλαπλή εισαγωγής για να στείλει τη δύναμη στα 342 άλογα και τα 489 Nm. Ισχύς που καλείται να αντιμετωπίσει μόλις 1.065 κιλά, διαμορφώνοντας την ειδική σχέση δύναμης-βάρους στα μόλις 3,11 κιλά ανά ίππο!

Το 6άρι χειροκίνητο Tremec T56 επίσης προέρχεται από την Camaro, φέρει νέο και ενισχυμένο άξονα μετάδοσης, μπλοκέ διαφορικό από Ford Mustang, νέα υποπλαίσια, ρυθμιζόμενη ανάρτηση και αντιστρεπτικές δοκούς από BMW, ενώ τα φρένα δεν θα μπορούσαν να μην είναι μεγαλύτερα και αεριζόμενα. Τα λάστιχα επίσης είναι υψηλών επιδόσεων και με πέλμα κοντά σε εκείνο της Camaro, αλλά οι 16άρες ζάντες παραμένουν. Συνολικά, μιλάμε για τον ορισμό του «κρυφούς τιμωρού».

Το ιδιαίτερο αυτό οκτακύλινδρο Miata δημοπρατείται, με το υψηλότερο πόσο μέχρι στιγμής να τοποθετείται μόλις στις 11.500 δολάρια (10.770 ευρώ)! Μένουν μεν 3 μέρες για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, αλλά η τιμή δεν αναμένεται να πάει πάνω από τις 20.000 δολάρια (18.733 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store