Τέλος εποχής για το Fiat Punto

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θα μπορούσε να πει κανείς… για το Fiat Punto, το οποίο πλέον και επισήμως σταματά την παραγωγή του (κάτι για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει από το Μάιο). Πλέον το τελευταίο Fiat Punto κύλησε από τη γραμμή παραγωγής στο Μέλφι της Ιταλίας, έπειτα από 25 συναπτά χρόνια και κάτι παραπάνω από 9.000.000 μονάδες.

Δείτε ακόμη: Fiat Punto παίρνει μαζί του στην… κόλαση VW Golf (+video)

Το Fiat Punto παρουσιάστηκε το 1993, στο σαλόνι αυτοκινήτου του Λονδίνου προκειμένου να διαδεχθεί το Uno και η πιο παραγωγική του χρονιά ήταν το 1995 με 665.000 μονάδες (το 1995 ανακηρύχθηκε και ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς). Μάλιστα, μέχρι το 2002 η ετήσια παραγωγή της ιταλικής μάρκας δεν έπεσε κάτω από τις 500.000 μονάδες. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για το Punto είχε… ξεθωριάσει με την παραγωγή του να πέφτει το 2016 στα 61.500 αυτοκίνητα.

Σχεδιαστής της πρώτης του γενιάς ήταν ο Giorgetto Giugiaro, ενώ έκανε καριέρα ως τρίθυρο, πεντάθυρο, κάμπριο και βαν. Φυσικά στην ιστορία έμεινε η έκδοση GT με τον τούρμπο κινητήρα 1.4 των 136 ίππων, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως άλλαξε ονομασίες, καθώς το γνωρίσαμε και ως Grande Punto και Punto Evo πριν τελικά επιστρέψει και πάλι στην πρώτη ονομασία του με το… σκέτο Punto.

Διαβάστε επίσης: Fiat Punto τρολάρει κόσμο σε συνάντηση off road οχημάτων (+video)

Το «αντίο» του Fiat Punto είναι πολύ σημαντικό για την ιταλική μάρκα, καθώς αυτό σημαίνει πλέον πως δεν θα εκπροσωπείται στην άκρως σημαντική και δημοφιλή κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων. Έτσι, μένει να δούμε τι έχουν σκοπό να πράξουν οι Ιταλοί, καθώς είναι το λιγότερο ατυχές, μία μάρκα σαν τη Fiat να μην έχει μικρό αυτοκίνητο στην γκάμα της.

Get it on Google Play Download on the App Store