«Θεϊκή» και ανοιχτή Citroen DS Décapotable

Για τη «Θεά» (εκ του «Déesse») της Citroen δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ίσως το πιο ιστορικό αυτοκίνητο που κατασκεύασαν γαλλικά χέρια και αυτό που έσωσε τη ζωή του Σαρλ Ντε Γκολ, χάρις στην επαναστατική υδροπνευματική ανάρτηση.

Η πιο σπάνια εκδοχή της, δεν είναι άλλη από τις κάμπριο. Οι DS Décapotable αποτέλεσαν αιτία διαμάχης μεταξύ της Citroen και του καροσερίστα Chapron, ο οποίος ήθελε απεγνωσμένα να πετάξει τη σκούφια της «Θεάς». Τα κεντρικά στο Σεν Ντενί, όμως, αρνούνταν πεισματικά να δώσουν έγκριση και αμαξώματα στην καροσερί. Οπότε ο Chapron αναγκάστηκε να αγοράσει μόνος του κανονικές DS και να τις μετατρέψει σε καμπριολέ, μέχρι η Citroen να δεχτεί τη σύναψη συνεργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν 770 DS19s112 ID19s και 483 DS21s. Συνολικά 1.365 Décapotable παρήχθησαν και όποτε κάποια βγαίνει σε δημοπρασία, ξέρουμε εκ των προτέρων πως η τιμή θα κυμανθεί σε αντίστοιχα, «θεϊκά» επίπεδα.

Δείτε ακόμα: Πάει με 3 ρόδες το Citroen DS; (+video)

Η συγκεκριμένη πουλήθηκε καινούργια το 1970, στη Γερμανία. Στο κοντέρ σημειώνονται 90.000 χλμ., με τα περισσότερα να καταγράφονται μέχρι το 2010. Από τότε μέχρι σήμερα, η Γαλλίδα πέρναγε τις περισσότερες μέρες στο γκαράζ, ως μέρος συλλογής. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως διατηρείται σε μουσειακή κατάσταση, συνοδευόμενη από πλήρες βιβλίο service και όλα τα αυθεντικά έγγραφα.

Κάτω από το καπό συναντάμε τον τετρακύλινδρο των 2.175 κ.εκ. και 109 ίππων, ο οποίος φέρει το ιστορικό προνόμιο του να είναι ένα από τα πρώτα μοτέρ με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ψεκασμό καυσίμου! Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, μέσω 4τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, με τις κινήσεις του σαγηνευτικού αμαξώματος να κοντρολάρονται από την υδροπνευματική ανάρτηση.

Διαβάστε επίσης: Η αριστουργηματική Citroen-Maserati SM

Η τιμή που αναμένεται να πιάσει στη δημοπρασία της Silverstone Auctions, υπολογίζεται μεταξύ 97.000 και 113.000 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store