Θυμάστε το Hyundai Pony Pick-Up; (+video)

Η Hyundai βρίσκεται στα τελευταία στάδια εξέλιξης του Santa Cruz, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην κατηγορία των pick ups. Μπορεί να απορείτε, σκεπτόμενοι τη μηδενική εμπειρία των Κορεατών σε αυτό τον τομέα. Όμως αυτό δεν είναι το πρώτο αγροτικό της Ιστορίας τους. Για την ακρίβεια, η Hyundai κατασκεύαζε pick up από το 1976 έως το 1985!

Θα θυμάστε το Pony. Το μικρομεσαίο χάτσμπακ που μας σύστησε την κορεατική βιομηχανία στην Ευρώπη και αποτέλεσε τον προπομπό του Excel. Το οποίο με τη σειρά του προϋπάντισε το Accent, για να φτάσουμε σήμερα να βλέπουμε υπερπολυτελείς λιμουζίνες με το σήμα της Genesis. Πριν όλα αυτά, το Pony ήταν αυτό που ανέλαβε να βάλει την Κορέα στον χάρτη της αυτοκίνησης. Εμφανίστηκε το 1975, ως 3θυρο και 5θυρο χάτσμπακ σχεδιασμένο από τον Giugaro, αλλά και station wagon αμάξωμα. Ένα χρόνο αργότερα, λανσαρίστηκε και ως αγροτικό.

Εμφανισιακά οι επιρροές από τα Datsun 620 και Toyota Hilux 2ης γενιάς (N20) δεν κρύβονταν. Κάτω από το καπό, όπως και στα υπόλοιπα Pony, φρόντιζαν για την κίνηση 3 κινητήρες της Mitsubishi: ένας 1.2 λίτρων 55 ίππων, ένας 1.4λτ. 68 ίππων και ένας 1.600άρης 75 ίππων. Αν νομίζετε πως και το L200 επηρέασε την εξέλιξη του Pony pick up, θα εκπλαγείτε να μάθετε πως συνέβη το αντίθετο! Το αγροτικό της Mitsubishi παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1978 και, εν πολλοίς, βασίστηκε σχεδιαστικά στο Hyundai.

Οι πρώτες εξαγωγές άρχισαν κατευθείαν σε Χιλή, Αίγυπτο, Κολομβία, Εκουαδόρ και Αργεντινή. Στην Ευρώπη, το Pony ήρθε το 1979. Πρώτα σε Βέλγιο και Ολλανδία, για να ακολουθήσει αργότερα την ίδια χρονιά η Ελλάδα. Μάλιστα έκανε και κινηματογραφικό πέρασμα, στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού» του Θοδωρή Αγγελόπουλου.

Το 1983 παρουσιάστηκε η 2η γενιά του. Τότε ήταν που άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστό και στη χώρα μας. Τα τετράγωνα φωτιστικά σώματα και η απλότητα του αμαξώματος χαρακτήριζαν την εμφάνιση, με το pick up να αποκτά κοινό χάρις στη χαμηλή τιμή, τις ευέλικτες διαστάσεις του (4,03 μέτρα το μήκος, συγκριτικά με τα 4,43 του Datsun 720), αλλά και τις αξιοπρεπείς επιδόσεις. Το 1.4 επιτάχυνε στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός 15,7 δλ., με την τελική να αγγίζει τα 140 χλμ./ώρα. Το 1.600άρι κατέβαινε στα 14,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και η τελική έφτανε τα 150 χλμ./ώρα.

Το 1985 λανσαρίστηκε η ριζικά αναβαθμισμένη γενιά Pony, καθώς η 2η ουσιαστικά ήταν εκτεταμένο facelift. Το station wagon καταργήθηκε, με το χάτσμπακ να μετονομάζεται σε Excel το 1989 και να «τραβάει» την Hyundai, μαζί με τα Stellar και Sonata, μέχρι τον ερχομό των Accent και Lantra.

Το 1989 το Pick Up αποσύρθηκε. 35 και πλέον χρόνια αργότερα, αναμένουμε με ενδιαφέρον την επιστροφή της Hyundai στην κατηγορία των αγροτικών! Δείτε τώρα το Pony σε εν Ελλάδι αγώνα δεξιοτεχνίας, από το 1988

 

 

Get it on Google Play Download on the App Store