Τι σημαίνει το όνομα «RAV4» του SUV της Toyota;

Τα SUV έχουν κυριαρχήσει στην αγορά του αυτοκινήτου, αφού σχεδόν ένα στα δύο καινούργια μοντέλα που πωλούνται προέρχονται από αυτή την κατηγορία. Πλέον, οι προτάσεις είναι πάρα πολλές και συνεχώς αυξάνονται, γιατί πολύ απλά υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Γυρνώντας το χρόνο αρκετά πίσω και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 1994, έκανε ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης η πρώτη γενιά του RAV4, προαναγγέλλοντας μία νέα εποχή για τα οχήματα 4×4. Οι πωλήσεις του ξεκίνησαν το Μάιο στην Ιαπωνία και τον Ιούνιο σε όλη την Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία και Λατινική Αμερική. H Toyota είχε κάνει τότε πρόβλεψη για 4.500 πωλήσεις το μήνα, αλλά τελικά οι παραγγελίες ήταν σχεδόν διπλάσιες. Με τα χρόνια το RAV4 συνεχώς ανέβαινε και κατάφερε να πιάσει την κορυφή, όπως και το 2021, καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στα SUV, με 965.000 ταξινομήσεις.

Αρχικά, το πρώτο «Urban 4WD», το Toyota RAV4 ήταν ένα μικρό 4κίνητο όχημα μήκους 3,69 μ., εφοδιασμένο με δίλιτρο κινητήρα 129 ίππων και αυτοφερόμενο πλαίσιο, όταν η πλειοψηφία διέθετε πλαίσιο τύπου σκάλας. Η μόνιμη τετρακίνηση δεν είχε κοντές σχέσεις, ενώ όλοι οι τροχοί πατούσαν σε ανεξάρτητες αναρτήσεις.

Το υπάρχον 5ης γενιάς RAV4 παρουσιάστηκε το 2018 και διατίθεται με κινητήρες 2.0 λτ. 175 HP, 2.5 Hybrid 218 HP και 222 HP (το 4×4). Στην κορυφή της γκάμας τοποθετείται το 2.5 λτ. Plug-in Hybrid με τη συνδυαστική απόδοση των 306 ίππων.

Τι σημαίνει όμως το όνομα «RAV4»; Πρόκειται για συντομογραφία του Recreational Active Vehicle με 4 wheel-drive, η σε μετάφραση «4κίνητο ενεργό όχημα αναψυχής». Βέβαια ο αριθμός «4» μπορεί να παρέμεινε, ωστόσο οι αρχικές του εκδόσεις είναι 2κίνητες και πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από 28.180 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store