Τι σημαίνουν τα ονόματα των Lexus;

Το όνομα ενός μοντέλου είναι το ίδιο, αρκετές φορές και περισσότερο, σημαντικό με το αυτοκίνητο. Μια εύστοχη ονομασία μπορεί να απογειώσει την εμπορική πορεία, ενώ με την ίδια ευκολία μια άτοπη μπορεί να τη χαντακώσει. Τα «βαφτίσια» ενός τετράτροχου είναι ακόμα πιο σημαντικά όταν δεν έχει ιδιαίτερη παράδοση πίσω του. Το Toyota Corolla ή η BMW Σειρά 3, για παράδειγμα, «καθαρίζουν» μόνα τους. Τα Lexus, όμως, είναι διαφορετική ιστορία.

Η premium θυγατρική της Toyota εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1989, με το LS. Ως ολοκαίνουργια μάρκα που ήταν, αναγκάστηκε να δημιουργήσει τα πάντα από το μηδέν. Γκάμα, κατεύθυνση, ονοματολογία, όλα από «λευκή κόλλα». Τριάντα και τρία χρόνια αργότερα, η επιτυχία της δείχνει πως οι Ιάπωνες δεν λάθεψαν σε κανέναν τομέα. Σε αυτόν του ονόματος, επέλεξαν μια απλή και εύληπτη από τον καταναλωτή προσέγγιση: δυο γράμματα που υποδεικνύουν το μοντέλο, τρεις αριθμοί για τον κυβισμό. IS 200 και RX 350 τα πιο γνωστά στην Ευρώπη, LS 400 στην αντίπερα όχθη. Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά τα «L», «S», «R» και «X»;

Η Lexus μάς προσφέρει το λεξικό της σταδιοδρομίας της, που περιλαμβάνει ακόμα και μοντέλα που δεν διατίθενται πλέον. Για πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

CT = Creative Touring

ES = Executive Sedan

GS = Grand Sedan

GX = Grand Crossover

IS = Intelligent Sports

LC = Luxury Coupe

LFA = Lexus Future Advance

lexus lfa

LS = Luxury Sedan

 

LX = Luxury Crossover

NX = Nimble Crossover

RC = Radical Coupe

RX = Radiant Crossover

SC = Sports Coupe

UX = Urban Crossover

 

Όπως διαπιστώνουμε, το όνομα του κάθε μοντέλου υποδηλώνει τα βασικά του χαρακτηριστικά και την κατηγορία στην οποία ανήκει. Το «Nimble Crossover» του NX μάς ενημερώνει για ένα ευέλικτο crossover, ήτοι C-SUV. Το «Urban Crossover» του UX σημαίνει «αστικό crossover», δηλαδή B-SUV. Στο ίδιο μήκος κύματος το πολυτελές σεντάν LS (Luxury Sedan), το πολυτελές κουπέ LC (Luxury Coupe) και ούτω καθεξής.

Get it on Google Play Download on the App Store