Τι θα ισχύει για το δακτύλιο από 25 Οκτωβρίου;

Ο δακτύλιος επιστρέφει από 25 Οκτωβρίου για το κέντρο της Αθήνας, αλλά με τρομερές αλλαγές σχετικά με το ποια αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν.

Όπως δήλωσε κι ο Υπουργός Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, όλες οι αλλαγές σκοπό έχουν να αποσυμφορήσουν το κέντρο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ανάσα για την Αθήνα». Για να μην μακρηγορούμε ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως το σύστημα Μονά-Ζυγά, θα ισχύει για όλα τα Ι.Χ. αλλά εξαιρούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:

  • τα ηλεκτρικά οχήματα
  • τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου οχήματα
  • τα εκ κατασκευής υγραερίου οχήματα
  • τα υβριδικά οχήματα
  • τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2

Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε μείωση μεγαλύτερη του 50% στις άδειες που είχαν δοθεί μέχρι τώρα για ελεύθερη μετακίνηση στον Δακτύλιο τονίζοντας πως ο Δακτύλιος θα τεθεί κανονικά σε ισχύ και θα κινούνται ελεύθερα οι παραπάνω κατηγορίες οχημάτων. Την ίδια στιγμή θα αναθεωρηθεί προς το αυστηρότερο το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως η τροφοδοσία των καταστημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8:00 το πρωί και να ξεκινά στις 21:00 το βράδυ, με εξαίρεση τα ευπαθή προϊόντα! 

Πώς λειτουργεί ο Δακτύλιος

Όπως ορίζει το μέτρο του μικρού δακτυλίου, από Δευτέρα έως και Παρασκευή επιτρέπεται εντός των ορίων του μόνο, η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

  • Τις ζυγές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε ζυγό αριθμό.
  • Τις μονές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε δηλαδή σε μονό αριθμό.

Ο δακτύλιος έχει εφαρμογή στις εξής λεωφόρους και οδούς: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας, με τα όρια του να σημειώνονται με τις σχετικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ». Η παράβαση του  επισύρει πρόστιμο 200 ευρώ σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ, ενώ μπορεί να επιβληθεί και φυλάκιση μέχρι ενός έτους για τους παραβάτες που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων για άμεση έξοδο από τον Δακτύλιο.

Get it on Google Play Download on the App Store