Το αμφίβιο τέρας που δεν χωράει πουθενά! (+video)

Έχουμε δει κατά καιρούς ακραίες κατασκευές, τεραστίων διαστάσεων. Σαν το LARC-LX πάντως, δεν υπάρχει αντίστοιχο πουθενά.

Το κτηνώδες όχημα είναι αμερικανικής προέλευσης και σκοπός του είναι η μεταφορά στρατευμάτων, αλλά και οχημάτων, από τα πλοία στο πεδίο της μάχης τάχιστα. Το LARC (Lighter, Amphibious Resupply, Cargo) φτάνει τα 19 μέτρα μήκους, ανοίγεται στα 8 μέτρα πλάτους και υψώνεται στα 5,8 μέτρα. Ζυγίζει 60 τόνους και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 200 άτομα, απαιτώντας και ένα πλήρωμα 5 ανθρώπων για να μπορέσουν να το φέρουν «βόλτα». Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο ανέρχεται στους 100 τόνους και μπορεί να κουβαλήσει άρματα μάχης, αμφίβια οχήματα, μεταφοράς προσωπικού και ό,τι μπορεί να χρειαστεί σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Την κίνησή του αναλαμβάνουν 4 πετρελαιοκινητήρες (ένας ανά τροχό) της σειράς 6-71 από την General Motors, με 265 άλογα έκαστος. Συνολικά οι τέσσερις τροχοί του LARC τροφοδοτούνται από 1.060 άλογα και πάνω από 9.000 Nm, εξασφαλίζοντας τελική ταχύτητα 24,5 χλμ./ώρα (10,5 χλμ./ώρα φορτωμένο φουλ), ενώ μπορεί να κινηθεί με την όπισθεν έως τα 4,59 χλμ./ώρα. Η αυτονομία φτάνει μέχρι τα 240 χλμ., όμως αυτά δεν είναι τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό, διότι ο τετράτροχος Λεβιάθαν μπορεί να κινηθεί και στο νερό!

Εκεί η μέγιστη ταχύτητα άδειο φτάνει στα 12,1 χλμ./ώρα, ενώ με 100 τόνους στην πλάτη πλέει στα 10,5 χλμ./ώρα. Όπισθεν δεν μπορεί να κάνει, αλλά δεν θα του χρειαστεί κι ιδιαίτερα στο νερό. Στην ξηρά, αντίθετα, η οπισθοπορεία είναι πιο συχνή καθώς εκτός των γιγαντιαίων διαστάσεων, έχει κύκλο στροφής 23 μέτρων. Διαφορετικά, οι χειριστές μπορούν απλά να ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμά του!

Get it on Google Play Download on the App Store