Το Audi RS 2 επιστρέφει στα πάτρια εδάφη (+video)

Το RS 2 είναι ένα μνημειώδες αυτοκίνητο, από πολλές απόψεις. Έδωσε το έναυσμα για τα Audi RS, υπήρξε το πρώτο μοντέλο που συνδύασε χώρους για 5 επιβάτες και τις αποσκευές τους με επιδόσεις supercar. Σημαντικότερα, όμως, κάτι που πολλές φορές παραβλέπεται: επί της ουσίας αποτέλεσε την πρώτη οικογενειακή Porsche, μια δεκαετία πριν την Cayenne και δυο πριν την Panamera! Άσχετο που δεν φόραγε το θυρεό της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το υπερ-estate από τη Στουτγκάρδη μπορεί να φέρει τους τέσσερις κύκλους, ωστόσο αποτελεί γέννημα-θρέμμα Τσουφενχάουζεν. Η Porsche ανέλαβε τόσο την εξέλιξη όσο και την κατασκευή του RS 2, πατώντας στο S2 Avant. Σκοπός των Γερμανών ήταν να συνδυάσουν τη γρήγορη έκδοση του 80 και την 911, σε ένα οικογενειακό-«πύραυλο». Ο υπερτροφοδοτούμενος πεντακύλινδρος των 2.226 κ.εκ. απέκτησε μεγαλύτερο τούρμπο, πιο αποδοτικό intercooler, μπεκ υψηλής παροχής, νέο εκκεντροφόρο και εγκέφαλο, καθώς επίσης διαφορετικές πολλαπλές εισαγωγής-εξαγωγής. Με λίγα λόγια, σχεδόν άλλο μοτέρ. Ενισχύσεις υπήρχαν και στο 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, με νέα γρανάζια για την πρώτη (που δεχόταν τα φορτία της εκκίνησης) και συμπλέκτη αγωνιστικού τύπου.

Οι αλλαγές συνέχιζαν στην ανάρτηση, τα φρένα και τους τροχούςόλα made by Porsche! Οι τετραπίστονες δαγκάνες μάλιστα έφεραν αυτούσιο το όνομα της εταιρίας, ενώ το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις 17άρες ζάντες (κατευθείαν από την 964), αν η Audi δεν τοποθετούσε τα δικά της σήματα για λόγους marketing. Ακόμα και οι καθρέπτες προέρχονταν από την 964, απαιτώντας τη σχεδίαση ειδικών βάσεων για την προσαρμογή τους στις πόρτες του 80!

Το Μάρτη του 1994 ξεκίνησε η παραγωγή, αυτού που αργότερα θα γινόταν ο φόβος κι ο τρόμος Porsche (των «επισήμων») , Ferrari και Lamborghini. Διόλου τυχαίο το παρατσούκλι «911 Turbo station wagon», καθώς το γκάζι ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτό της κορυφαίας 964. Με απόδοση 315 ίππων στις 6.500 σ.α.λ. και 410 Nm στις 3.000 σ.α.λ. το RS 2 Avant μπορεί να υστερούσε κατά 40 ίππους και 110 Nm από την 964 Turbo, όντας παράλληλα 125 κιλά βαρύτερο (1.595 στο σύνολο), όμως το σύστημα τετρακίνησης Quattro φρόντιζε να ισοσκελίσει τις διαφορές. Τόσο η Turbo όσο και το RS 2, ήθελαν 4,8 δλ. για να φτάσουν στα πρώτα 100 χλμ./ώρα! Χρόνος ασύλληπτος για estate στα μέσα της δεκαετίας του 90, συνοδευόμενος μάλιστα από μια τελική 262 χλμ./ώρα. Τα ανδραγαθήματα της «οικογενειακής Porsche» έφταναν μέχρι τη σφαίρα της McLaren F1, καθώς στο 0-30 μίλια/ώρα (48 χλμ./ώρα) το RS 2 ήταν ταχύτερο!

Η παραγωγή του ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1995, έχοντας κυκλοφορήσει σε μόλις 2.891 αντίτυπα (τα 180 δεξιοτίμονα). Ένα εξ αυτών έγραψε Ιστορία στους ελληνικούς δρόμους, υπηρετώντας στην Ομάδα «Σ»! Δυόμιση δεκαετίες αργότερα, το RS 2 Avant επέστρεψε στο Τσουφενχάουζεν και συναντήθηκε με την 964, αλλά και την 993 Turbo, σε ένα ρομαντικό ραντεβού που κανόνισε η Porsche.

Get it on Google Play Download on the App Store