Το high tech πάρκινγκ με τις θέσεις των 288.000 ευρώ

H αναζήτηση θέσης παρκαρίσματος ισοδυναμεί με κυνήγι θησαυρού σε πολλές περιοχές, όπου τα ιδιωτικά πάρκινγκ κάνουν χρυσές δουλειές. Τα έσοδα που αποκομίζουν επιχειρήσεις του είδους στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, δεν τα συναντάς πουθενά στον κόσμο.

Στο «μεγάλο μήλο», η βιομηχανία των επιχειρήσεων πάρκινγκ πραγματικά βγάζει εκατομμύρια κάθε χρόνο. Πώς να μην το καταφέρει κιόλας, όταν σε πολλές περιπτώσεις κάθε θέση μπορεί να φτάσει σε χρέωση εκατοντάδες χιλιάδες δολαρίων. Η τελευταία προσθήκη στην υποδομή των πάρκινγκ είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, δεν χρησιμοποιεί ούτε έναν άνθρωπο για τη διαχείριση των αυτοκινήτων, προσφέρει πλήρως ρομποτική λειτουργία και κάθε θέση στοιχίζει 300.000 δολάρια (περίπου 288.000 ευρώ)!

Ο οδηγός φτάνει στην είσοδο του κτιρίου και το μόνο που έχει να κάνει, είναι να περάσει τον κωδικό του στο πάνελ ελέγχου. Από εκεί και πέρα, τα πάντα επαφίονται σε μηχανισμούς, μοτέρ, λογισμικά και ρομπότ. Το αυτοκίνητο παραλαμβάνεται και τοποθετείται αυτόματα στην προκαθορισμένη θέση του υπογείου πάρκινγκ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν το ζητήσει ο κάτοχός του. Αυτή η διαδικασία, που θυμίζει Batman και Batmobile, δεν είναι καν η ακριβότερη στη Νέα Υόρκη, καθώς υπάρχουν θέσεις που κοστίζουν μέχρι και 595.000 δολάρια (570.000 ευρώ)! Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τα έξοδα συντήρησης μιας εξ αυτών, επιβαρύνουν το χρήστη με 1.500 δολάρια μηνιαίως (1.436 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store