Το «νέο» Chrysler που έγινε sold out σε 12 ώρες

«Sold out» και «Chrysler» είναι δυο έννοιες που, διαχρονικά, τέμνονται ελάχιστα. Η άλλοτε κραταιά αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ είχε μοντέλα που πωλούσαν, αλλά πολύ σπάνια κάποιο να «έφευγε» με τέτοιο ρυθμό ώστε να έκλειναν οι παραγγελίες. Ούτε στις χρυσές εποχές των Stratus και Voyager δεν ζούσαν τέτοιες στιγμές οι Αμερικανοί, πόσο μάλλον τώρα που παλεύουν να αποκαταστήσουν την αίγλη του παρελθόντος. Κι όμως, μέσα στο κλίμα αλλαγών και της βαλτωμένης εμπορικότητάς της, η Chrysler δηλώνει υπερήφανα πως το ανανεωμένο 300C ξεπούλησε – και μάλιστα, μέσα σε 12 ώρες!

To αμερικανικό σεντάν μπορεί να αριθμεί 2 γενιές, με την τελευταία να έχει παρουσιαστεί το 2011, όμως στην ουσία βρίσκεται μαζί μας από το 2005. Μέσα σε αυτά τα 17 χρόνια έχει δεχτεί αρκετές ανανεώσεις και αναβαθμίσεις, ωστόσο πρακτικά μιλάμε για το ίδιο αυτοκίνητο. Ένα εκ των μόλις 2 που έχουν απομείνει στη γκάμα της Chrysler (το MPV Pacifica το άλλο), εν αναμονή της ριζικής αναδιάρθρωσης τόσο σε αυτή (τη γκάμα) όσο και ολόκληρο τον προσανατολισμό της εταιρίας. Παρόλα αυτά το 300C ανανεώθηκε για ακόμα μια φορά, στην τελευταία του χρονιά ως καινούργιο μοντέλο, με έναν V8 6.4 λίτρων κάτω από το καπό να παράγει 485 ίππους και 644 Nm ροπής.

Η κορυφαία έκδοση του 300 («C» μόνο το V8) διαθέτει επίσης μικρές αλλαγές στη μάσκα και τα φανάρια, νέες ζάντες και χρώματα, φρένα της Brembo, ενεργά αμορτισέρ και ένα ωραιότατο σήμα στη μάσκα, αποκλειστικά για αυτό.

Οι επιδόσεις που εξασφαλίζει ο ατμοσφαιρικός οκτακύλινδρος δεν εντυπωσιάζουν με τα σύγχρονα δεδομένα, αλλά δεν γίνεται να σε αφήσουν και αδιάφορο – ιδίως όταν βάλουμε στην εξίσωση πως μιλάμε για ένα σεντάν 5+ μέτρων, με βάρος άνω των 1.900 κιλών και ρίζες στις αρχές του μιλένιουμ. Το 300C χρειάζεται 4,3 δλ. για να φτάσει στα 100 χλμ./ώρα από στάση, ολοκληρώνει το 400άρι σε 12,4 δλ. και δεν σταματά να επιταχύνει, πριν η βελόνα του κοντέρ δείξει 278 χλμ./ώρα. Από ό,τι φαίνεται, ο συνδυασμός μιας χορταστικής «κούρσας» και ενός πληθωρικού V8 έχουν ακόμα πέραση, χαρίζοντας στην Chrysler το πρώτο της sold out εδώ και δεκαετίες!

Μέσα σε μισή μέρα «έφυγαν» όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα για Η.Π.Α. και Καναδά, έστω κι αν η συνολική παραγωγή δεν ξεπερνά τις 2.200 μονάδες (2.000 για τις Η.Π.Α. και 200 για τους γείτονές τους). Η αρχική τιμή του 300C τοποθετείται στις 55.000 δολάρια (55.100 ευρώ) και κρίνεται αρκετά υψηλή, με βάση τα δεδομένα των muscle cars στην Αμερική. Παρόλα αυτά, όμως, το «γκελ» του τετράθυρου V8 Chrysler στο αγοραστικό κοινό, είναι μεγάλο.

Get it on Google Play Download on the App Store